Foto: DELFI
1994. gadā Latvijas prokuratūra sāka izmeklēšanu pret vairākiem bijušajiem Valsts drošības komitejas darbiniekiem un aģentiem, kuri tika vainoti latviešu partizānu kustības graušanā Kurzemē pēc 2. pasaules kara. Vienu no viņiem, bijušo čekas kaujinieku Leonīdu Fominu, prokuratūrai izdevās pat nopratināt un savākt materiālus, kas liecina par viņa vainu. Drīz pēc izmeklēšanas sākuma Fomins izdarīja pašnāvību, un pēc tam lieta tika izbeigta. Savukārt 2001. gadā cita Latvijas prokuratūras struktūrvienība, visticamāk, nezinot šīs lietas priekšvēsturi, Fominu reabilitēja kā politiskajās represijās cietušu nacionālo partizānu.

Portāls “Delfi” vairāku publikāciju sērijā aprakstīja Leonīda Fomina gaitas pēc 2. pasaules kara, dienestu čekā aģenta-kaujinieka statusā, kā arī Latvijas prokuratūras centienus saukt Fominu pie atbildības. Pirmajā rakstā stāstīts par Fomina jeb partizāna ar segvārdu “Lonis” darbību partizānu vienībā Ziemeļkurzemē un aizturēšanu, otrajā – par Fomina jeb čekas aģenta “Kauliņa” gaitām cīņā ar nacionālajiem partizāniem, savukārt trešais raksts vēsta par notikumiem 1990. gadu sākumā, kad Latvijas prokuratūra sāka izmeklēt Fomina un citu čekistu noziegumus.

Šobrīd Latvijas Valsts arhīvā glabājas divas ar Fominu saistītas krimināllietas. Viena ir uzsākta 1946. gadā, un tajā Fomins tiek apsūdzēts dzimtenes nodevībā un dalībā nacionālo partizānu grupā. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!