Ventspils mērs Aivars Lembergs, nevirzot apstiprināšanai jautājumu par Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvja Ojāra Grinberga (JL) iecelšanu Ventspils Brīvostas valdē, demonstrēja birokrātijas un politiskās demagoģijas paraugstundu, pirmdien apsūdzības runā Kuldīgas rajona tiesā sacīja prokurors Māris Leja.
Prokurors uzsvēra, ka Lemberga aizbildināšanās ar politisko izrēķināšanos, kuras dēļ tagad pret viņu ierosināta krimināllieta, ir bez jebkāda pamata. Leja norādīja, ka šāda aizbildināšanās notiek ar mērķi novērst uzmanību no savāktajiem lietas materiāliem, kas apliecina, ka Lembergs ir falsificējis atsevišķus lietai pievienotus dokumentus.

Leja norādīja, ka Lembergs, kritizējot Ministru kabineta un EM darbu, ir izvēlējies neadekvātus argumentus un grāvis šo iestāžu prestižu.

Apsūdzības runa tiks turpināta otrdien, 20.martā, kad uz tiesas sēdi atkal plānots konvojēt Lembergu. Prokurora apsūdzības runa ir apjomīgs materiāls, kuru rīt plānots lasīt visas dienas garumā.

Kā ziņots, Kuldīgas rajona tiesa pirmdien pabeidza tiesas izmeklēšanu krimināllietā, kurā Lembergs apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un apzināti nepatiesu ziņojumu. Lieta saistīta ar 2005.gada 23.februāra Ministru kabineta rīkojumu par Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdes locekļa amatā.

Lembergam celta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un pēc KL 298.panta 2.daļas par apzināti nepatiesu ziņojumu.

Apsūdzība uzskata, ka, būdams valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu amatu, Lembergs ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli un ar likumu "Par pašvaldībām" piešķirtās tiesības. Prokuratūras ieskatā, viņš rīkojies pretēji valsts interesēm, apzināti un mērķtiecīgi nav pildījis valdības rīkojumu par Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdes locekļa amatā, aizbildinoties ar daudziem nepamatotiem formāliem iemesliem.

Norādīts arī uz Ventspils domes rīkoto "Ojāru Grinbergu konkursu". Lembergs esot izdevis rīkojumu veidot konkursa komisiju un piedalījies lēmuma pieņemšanā par konkursa rīkošanu.

Neizmantojot likumā "Par pašvaldībām" paredzētās pašvaldības priekšsēdētāja tiesības neparakstīt domes lēmumu un nodot to atkārtotai izskatīšanai, Lembergs, pēc prokuratūras domām, ļaunprātīgi izmantojis dienesta pilnvaras, būtiski apdraudējis valsts intereses ekonomikā, kaitējis pārvaldības kārtībai un aizskāris fiziskās personas - Grinberga - likumīgās intereses un tiesības, kā arī nodarījis materiālu kaitējumu.

Kriminālprocesā noziedzīga nodarījuma pazīmes konstatētas arī Lemberga darbībās 2005.gada 28.novembrī, Ģenerālprokuratūrai apzināti sniedzot nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma mēģinājumu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret Grinbergu un toreizējo ekonomikas ministru Krišjāni Kariņu (JL).

KL 318.panta 2.daļa paredz, ka par vainīgu atzītu personu soda ar brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām. Papildus var atņemt tiesības ieņemt noteiktus amatus no viena līdz pieciem gadiem.

KL 298.pants paredz sodu ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

Lembergs noraida izvirzītās apsūdzības. Viņš uzskata, ka apsūdzības izvirzītas politisku motīvu dēļ.

Jau ziņots, ka cita kriminālprocesa ietvaros 14.martā Lembergs tika apsūdzēs par kukuļņemšanu sevišķi lielā apmērā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas atmazgāšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pēc prokuratūras lūguma Lembergam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Patlaban Lembergs ievietots Matīsa cietumā.

Ventspils domes priekšsēdētājs uzskata, ka viņa aizturēšana ir mēģinājums viņu morāli salauzt. Pēc Lemberga domām, pirmais izrēķināšanās reālais mēģinājums ir tiesas process Kuldīgā, kur "godīga sacensība starp prokuroru un apsūdzēto, proti - mani, šobrīd tiek aizstāta ar manis morāli psiholoģisku salaušanu, liegumu līdzvērtīgi gatavoties tiesas sēdēm un domājošiem cilvēkiem saprotamu un acīmredzamu tiesas ietekmēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!