Foto: Privātais arhīvs

Jūlija Vasiļjeva (32) ilgus gadus dzīvoja un strādāja Ķīnā, bet līdz ar Covid-19 pandēmijas sākumu 2019. gadā atgriezās dzimtajā Odesā, Ukrainā. Turpināja skolēniem "Skyeng" starptautiskajā skolā mācīt angļu valodu attālināti. Tad pienāca diena, kad Krievija iebruka Ukrainā, un mācībām fonā nogranda sprādziens. "Tajā brīdī pārņēma liels stress, pateicu bērniem, ka beidzam nodarbību, un sapratu, ka ir jārīkojas," saka Jūlija. Ģimene nolēma bēgt. Tagad Jūlija atkal ir mācību vidē, šoreiz Talsu 2. vidusskolā.

Jūliju satieku siltā un saulainā marta pēcpusdienā pie viņas jaunās darbavietas, kur viņa strādā kā pedagoga palīdze darbam ar Talsos nonākušajiem ukraiņu bērniem. Pedagoģe atzīst, ka Talsos ir nesen, tāpēc viņai neesot padoma, kur mēs varētu piesēst un aprunāties. Saku, ka esmu talsenieks, un apņemos parādīt vienu no gleznainākajām ielām Talsos, Kalna ielu. Tur, uz saules apspīdēta soliņa, pavadām sarunas lielāko daļu, bet pašu ieliņu Jūlija pamana vien sarunas noslēgumā, iesaucoties: "Šī gan ir skaista iela! Atgādina Odesas bruģētās ielas."

Jūlija ir atsaucīga un komunikācijā atklāta, raitajā stāstījumā reti pieklust un nemeklē vārdus, lai precīzāk raksturotu pieredzēto, tāpēc šī raksta autors savu balsi ir pieklusinājis, ļaujot Jūlijai pašas vārdiem izstāstīt to, kā viena mēneša laikā mainījās viņas dzīve.

'Dēls, tas ir tikai negaiss'

Pirms Covid-19 dzīvoju un strādāju Ķīnā, bet, sākoties koronavīrusa izplatībai, 2019. gada beigās ar vīru un dēlu atgriezāmies Ukrainā, Odesā, kur apmetāmies dzīvoklī jaunā rajonā, kas atrodas starp lidostu un Melno jūru. Skaidri atceros, kā 24. februāra rītā ap pulksten 5 mūs pamodināja trīs bumbu dārdieni. Sākumā nesapratu, kas notiek, prasīju vīram: kas tas bija, kas notiek? Sākām meklēt informāciju internetā, bet nekur nekā nebija, pat ne "Facebook" un "Instagram". Atvērām mūsu mājas iedzīvotāju čatu, arī tur neviens neko nezināja. Pēc dažām stundām prezidents Volodimirs Zelenskis izplatīja paziņojumu, ka mūsu valstī ir sācies karš. Ja sākumā nespējām tam noticēt, tad Zelenska paziņojums apstiprināja – ir sācies karš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!