Foto: LETA

Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par Latvijas Radio Ziņu dienesta sagatavoto ierakstu, kurā vēl pirms konkursa noslēguma tika publiskoti iespējamie Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļa kandidātu vārdi, ceturtdien ziņo Latvijas Radio.

Pārbaude, kā ziņo Latvijas Radio, sākta, jo esot it kā nelikumīgi izplatītas neizpaužamas ziņas. Policijā vērsusies Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), kas radio sižetā saskatījusi noziegumu.

Medijs atgādina, ka radio žurnāliste Vita Anstrate vairāku sižetu garumā sekojusi LTV valdes meklējumiem. "Toreiz bažas raisīja sabiedrisko mediju uzrauga noskatīti divi potenciālie valdes kandidāti, kuru vārdi izskanēja radio ziņās. Viens no tiem žurnālists Ivars Āboliņš, bet otrs - Kristaps Valdnieks," minēts sižetā.

Par Āboliņu izskanējušas ziņas kā partijai NA simpatizējošu personu, savukārt Valdnieka dzīvesbiedre strādā komerctelevīzijā, minēts Latvijas Radio sižetā. Tādējādi pastāvējis interešu konflikta risks.

Radio atgādina, ka drīz pēc Anstrates sižetiem atklātu nepatiku par potenciālo valdes locekļu vārdu publiskošanu paudusi NEPLP locekle Dace Ķezbere, kura žurnālistei draudējusi ar tiesu darbiem.

"Es neatbildēšu jums, kamēr jūs neizpaudīsiet savu avotu, kas jums nopludināja informāciju. Jūs ar šo te visu padomi noliekat zem sitiena," toreiz sacījusi Ķezbere.

Policija uzsākusi pārbaudi, kurā skaidro, vai sākt kriminālprocesu par neizpaužamu ziņu nelikumīgu izpaušanu.

Savukārt Sabiedrisko mediju uzrauga vadītāja Aija Dulevska noraida pārmetumus, ka NEPLP tādējādi vēršas pret žurnālisti un cenšas ietekmēt saturu: "Vēršanās policijā ir par faktu, tas nav par konkrētu cilvēku," Latvijas Radio sacījusi Dulevska.

Tikmēr sarunā ar Latvijas Radio Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja vietniece Inga Spriņģe padomes rīcību asi nosoda.

"Šajā gadījumā pašam NEPLP jāuztraucas, ka viņi nenosargāja savu informāciju, kas bija viņu rīcībā, nevis jāvaino žurnāliste par to, ka viņa ieguvusi šo informāciju," sacījusi Sprinģe.

"Un nākamais – NEPLP būtu jālepojas, ka viņu uzraugāmie tik labi strādā – spēj iegūt informāciju, informēt sabiedrību un izvērtēt un analizēt, kas varētu būt LTV amatā."

"Sajūta, ka NEPLP nevis uzrauga, bet kļūst par represīvu iestādi pret sabiedrisko mediju žurnālistiem," rezumēja Spriņģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!