Sabiedriskās politikas centra "Providus" eksperti vērš uzmanību, ka neviens no jaunās valdības deklarācijā iekļautajiem uzdevumiem neskar tās problēmas, kuru dēļ sabiedrības protestu rezultātā atkāpās iepriekšējā valdība, proti, jautājumus par tiesiskumu, demokrātiju un sabiedrības iesaistīšanu lēmumu pieņemšanā.
Deklarācijas projekta pašreizējā struktūra liecina, ka jaunā valdība par prioritāriem uzskata desmit uzdevumus, kas uzskaitīti deklarācijas sākumā. Deklarācijas tekstā tie tiek raksturoti kā neatliekami un jau "tuvākajos gados" īstenojami.

Savukārt "Providus" eksperti ir pārliecināti, ka neviena no izvirzītajām prioritātēm neattiecas uz tiesiskumu, demokrātiju un sabiedrības iesaistīšanu lēmumu pieņemšanā, pastāstīja "Providus" direktores vietniece Krista Baumane.

Pretstatā desmit prioritātēm tiesiskuma un demokrātijas jautājumi deklarācijas projektā parādās tikai kā daļa no apmēram 300 citiem valdības veicamajiem uzdevumiem. Tas rada iespaidu, ka jaunveidojamā valdība šos uzdevumus neuzskata par neatliekamiem. "Providus" pieļauj, ka to risināšana var tikt atlikta uz "tālākiem" gadiem.

"Providus" uzskata, ka jaunveidojamajai valdībai ir politisks pienākums apliecināt, ka tā ir mācījusies no kritušās valdības kļūdām un tās vairs neatkārtos. Tas izdarāms, par jaunās valdības prioritāti izvirzot tādu pārmaiņu veikšanu, kas būtu vērstas uz tiesiskuma un demokrātijas stiprināšanu.

Centra eksperti piedāvā jaunajai valdībai atturēties no jebkādām darbībām, kas var radīt iespaidu par korupcijas novēršanā un apkarošanā iesaistīto iestāžu nepienācīgu ietekmēšanu. "Providus" aicina valdību izstrādāt nepieciešamos grozījumus normatīvajā regulējumā, kas aizsargās korupcijas novēršanā un apkarošanā iesaistītās iestādes no politiska spiediena un izrēķināšanās.

Meklējot, virzot un apstiprinot kandidātus augstiem valsts amatiem, it sevišķi tiesībsargājošās iestādēs, ir jānodrošina procesa atklātums, savlaicīgums un jāvadās pēc kandidātu profesionalitātes un reputācijas kritērijiem, norāda eksperti.

"Providus" aicina jauno valdību uzlabot politisko partiju finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu tā, lai samazinātu partiju un "trešo personu" iespējas sabotēt likuma mērķu sasniegšanu. Regulējumam jāgarantē partiju iespēju vienlīdzība priekšvēlēšanu kampaņā, it sevišķi saistībā ar vienlīdzīgām politiskās reklāmas cenām un samērīgiem priekšvēlēšanu tēriņu griestiem. Lai mazinātu partiju atkarību no šaura ziedotāju loka, valdībai ir jāuzņemas izstrādāt koncepciju par valsts finansējuma ieviešanu partijām.

"Providus" norāda, ka deklarācijā ir jāiekļauj apņemšanās, ka "valdība paplašinās sabiedrības iespējas līdzdarboties lēmumu pieņemšanā, izmantojot tiešās demokrātijas instrumentus gan valsts, gan pašvaldību līmenī."

Tāpat valdībai ir jāsniedz tiesībsargājošajām institūcijām visu nepieciešamo atbalstu, lai palīdzētu atklāt smagu noziegumu organizētājus, kā arī jāatbalsta uz šī mērķa sasniegšanu vērsti priekšlikumi par izmaiņām normatīvajos aktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!