Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) Sociālistu bloks šobrīd provizoriskajās aptaujās bauda uzvarētāja godu gaidāmajās maija EP vēlēšanās. Tas arī nozīmētu, ka Sociālistiem izdotos savā pārraudzībā iegūt atslēgas uz Eiropas Komisijas (EK) vadītāja krēslu.

EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses partiju grupa jau nolēmusi, ka, ja gadījumā tā uzvarēs EP vēlēšanas, tad tās kandidāts uz EK prezidenta amatu būs pašreizējais EP prezidents, vācietis Martins Šulcs.

Aptauju, Londonas ekonomikas skolas un Dublinas Trinitijas koledžas profesoru vadībā, organizēja nevalstiskā organizācija "VoteWatch Europe". Pētnieki Sociālistu bloka izredzes novērtējuši nedaudz augstāk nekā Eiropas tautas partijas (ETP) cerības vēlēšanās gūt uzvaras laurus.

Jau ziņots, ka šobrīd Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis ( V) cer kļūt par ETP kandidātu uz prestižo EK prezidenta amatu. Taču, ja gadījumā ETP esošās partijas neuzvar vēlēšanās, tad vairs nav būtiski, kurš no ETP kandidātiem varētu kļūt par EK prezidentu, jo šī vieta pienāktos uzvarētāju partijai. Tā to paredz 2009.gadā pieņemtais Lisabonas līgums.

Aptaujā prognozēts, ka Sociālisti iegūs 29,4% jeb 221 no 751 EP deputāta mandāta vietas. ETP maijā paredzētajās vēlēšanās izcīnīšot 26,9 %, jeb 202 vietas.

Pārējām partijām, kā jau prognozēts arī iepriekš, būs grūti Sociālistiem un ETP sastādīt nopietnu konkurenci. Tā pētnieki Eiropas liberāļu un demokrātu apvienībai paredz 64 deputātu vietas, Eiropas apvienotajiem kreisajiem un Ziemeļvalstu Zaļajiem kreisajiem spēkiem paredz 56 vietas, Eiropas Zaļajiem prognozētas 44 deputātu mandāta vietas, Konservatīvajiem reformistiem 42, bet Galēji labējiem spēkiem "VoteWatch Europe" paredz 30 vietas jaunajā EP sasaukumā.

Tomēr, neskatoties un kvantitatīvajiem datiem, viens no mūsdienu ievērojamākajiem Eiropas studiju pētniekiem, Simons Hiks paredz sīvu cīņu, kurā uzvarētāju droši vēl prognozēt nevar. Rezultāts būšot ļoti līdzīgs. Tā trešdien, prezentējot provizoriskos EP vēlēšanu rezultātus, minējis pats Hiks.

Tomēr Hiks iezīmēja arī vienu skaidru iezīmi, kas raksturošot gaidāmās vēlēšanas. "Būs lielas pārmaiņas, vēlētāju balsīm no centriskajām partijām pārvirzoties uz radikāli labējām un kreisajām partiju grupām," minēja Londonas ekonomikas skolas profesors.

Kā noteicošākie vēlēšanu rezultāti būšot Vācijā, Itālijā un Francijā. Šo valstu rezultāti varot būtiski izšķirt, vai vēlēšanās uzvarēs Sociālisti vai arī ETP.

Tāpat "VoteWatch Europe" analizē, ja gadījumā "Briseles monstra" apkarotāji, eiroskeptiskie spēki no Francijas un Beļģijas startēs vēlēšanās un nolemtu izveidot jaunu EP politisko grupu, tad viņi kopā varētu iegūt ap 38 vietām parlamentā.

"VoteWatch Europe" līdzīgu vēlēšanu prognozi organizēja arī 2009.gadā, tolaik pētnieki paredzēja precīzi, kam piederēs 720 no tolaik 736 parlamentā esošajām deputātu mandātu vietām.

Eiropas Savienībā (ES) vēlēšanas tiks atklātas 22.maijā, Latvijā tās notiks 24.maijā.

Šobrīd Latviju EP pārstāv 9 deputāti: Aleksandrs Mirskis tika ievēlēts no "Saskaņas centra" (SC) un pārstāv EP Sociālistu bloku, "Vienotības" pārstāvji Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš, Inese Vaidere un Kārlis Šadurskis pārstāv Sociālistu lielāko sāncensi ETP. Ivars Godmanis tika ievēlēts no nu jau likvidētās "LPP/LC" un pārstāv Eiropas Liberāļus, bet Alfrēds Rubiks, lai gan līdzīgi kā Mirskis tika ievēlēts no SC, EP pārstāv Eiropas Apvienoto kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālo grupu. 2009.gadā EP tika ievēlēts arī "Tēvzemei un brīvībai" /LNNK" pārstāvis Roberts Zīle, kurš EP pārstāv Eiropas konservatīvos un reformistus, bet Tatjana Ždanoka ievēlēta no "PCTVL" , EP pārstāv Zaļo un Eiropas brīvās apvienības grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!