Foto: F64
Patlaban visi vēlēšanu iecirkņi Latvijā ir slēgti un vēlēšanu komisijas sākušas rezultātu apkopošanu.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars sestdien vakarā preses konferencē skaidroja, ka vēlēšanu rezultātu skaitīšana notiks divos veidos - tās skaitot manuāli vai izmantojot skenerus un īpašu datorprogrammu.

Aptuveni divās trešdaļās vēlēšanu iecirkņu tiks izmantoti skeneri un datorprogramma, kas nozīmē, ka vēlēšanu iecirknī, kurā ir ap 1500 vēlētāju, provizorisko rezultātu apkopošana aizņems aptuveni divas stundas. Savukārt iecirkņos, kur nodotās vēlēšanu zīmes tiks skaitītas manuāli, provizorisko rezultātu apkopošana aizņems aptuveni astoņas stundas, stāstīja Cimdars.

Viņš informē, ka vēlēšanu rezultāti no mazākiem vēlēšanu iecirkņiem būs zināmi aptuveni pusnaktī, bet rezultāti no lielākiem iecirkņiem sāks "ienākt" agrā rīta stundā - aptuveni 4:00 vai 5:00.

CVK priekšsēdētājs īpaši uzsver, ka, atšķirībā no Saeimas vēlēšanu rezultātiem, pašvaldību vēlēšanu rezultātus apstiprina katrā pašvaldībā izveidotā vēlēšanu komisija, tādēļ internetā publicētie rezultāti uzskatāmi tikai par provizoriskiem.

Novados vēlēšanu oficiālie rezultāti ir jāapstiprina trīs dienu laikā pēc pašvaldību vēlēšanām, bet lielajās jeb republikas pilsētās - septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām, atgādina Cimdars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!