Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar Rīgas domi gatavojas jau drīzumā uzsākt Brīvības pieminekļa sakopšanas darbus, atjaunojot arī segumu laukumā pie pieminekļa. Neoficiāli tiek pieļauts, ka sakopšanas darbi varētu kalpot kā viens no iemesliem, lai ierobežotu radikālo organizāciju aktivitātes pie Brīvības pieminekļa 16.martā jeb tā dēvētajā leģionāru atceres dienā. Oficiāli amatpersonas to neapstiprina.
Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) sacīja, ka darbus būtu jāuzsāk nekavējoties, lai līdz maijam tie tiktu pabeigti. Nepieciešamību steidzami sakopt Brīvības pieminekli un laukumu pie tā valdības vadītājs pamatoja ar šogad gaidāmajiem nozīmīgiem pasākumiem un augstu amatpersonu vizītēm.

KM valsts sekretārs Daniels Pavļuts informēja, ka ministrija visdrīzākajā laikā plāno slēgt ar Rīgas domi līgumu par finansējuma piešķiršanu Brīvības pieminekļa un laukuma seguma atjaunošanas darbiem atbilstoši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) rekomendācijām.

Pavļuts uzskata, ka būtu vēlams nodrošināt pieminekļa sakopšanu jau līdz maija sākumam, kad Rīgā norisināsies pasaules hokeja čempionāts.

KM piešķirtais finansējums veidošot 97 818 latus, ko Rīgas dome, iespējams, varētu papildināt ar saviem līdzekļiem. Dome būšot pasūtītājs veicamajiem darbiem un slēgšot attiecīgus līgumus ar izpildītājiem.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis (TP) sacīja, ka pašvaldība līdzekļus pieminekļa sakārtošanai neplāno piešķirt, jo visu darbu izmaksas segs KM piešķīrums.

Līgumu ar KM par finansējumu Brīvības pieminekļa un laukuma seguma atjaunošanas darbiem Rīgas dome plāno noslēgt šīs nedēļas laikā, kad no atvaļinājuma būs atgriezies Rīgas mērs Aivars Aksenoks (JL).

Paredzēts, ka par pieminekļa sakārtošanas darbiem būs atbildīga Rīgas pieminekļu aģentūra.

Pagaidām darbu veicēji nav izvēlēti. Iecerēts, ka varētu izmantot likuma "Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām" 27.panta nosacījumus, kas paredz iespējas piemērot sarunu procedūru, ja "no pasūtītāja gribas neatkarīgu ārkārtas apstākļu dēļ, piemēram, ugunsgrēks, dabas katastrofa, karš, epidēmija, avārija, ir radusies steidzamības situācija un pasūtītājs nevar ievērot konkursam noteiktos piedāvājumu iesniegšanas termiņus".

Par sarunu procedūras piemērošanu būs jālemj Ministru kabinetam.

VKPAI februāra beigās valdību informēja, ka patlaban piemineklim konstatēti apaugumi uz travertīna skulptūrām un granīta virsmas cokola daļā, kas bojā pieminekļa vizuālo tēlu un ietekmē akmens materiālu saglabāšanos. Neapmierinošs esot arī asfalta seguma stāvoklis pie pieminekļa, kas ietekmē Brīvības pieminekļa kopējo tēlu.

Apjomīga un uz zinātniskās izpētes datiem balstīta pieminekļa restaurācija tika pabeigta 2001.gadā. Restaurācijas laikā tika tīrīts akmens materiāls, pāršuvoti akmens bloki, labotas nesošās konstrukcijas, labota zvaigžņu konstrukcija, tās no jauna zeltītas. Brīvības skulptūra tīrīta, tai uzklāts aizsargpārklājums.

Kopumā restaurācijā tika ieguldīti ap 600 000 latu.

2005.gada 16.martā leģionāru atceres pasākumā pie Brīvības pieminekļa izcēlās nekārtības.

Sabiedriskās organizācijas "Dzimtene - krievu nacionālā savienība" rīkotā piketa antifašisma atbalstam dalībnieki, rokās sadevušies, centās nosprostot gājēju pāreju pie "Laimas" pulksteņa. Vairāk nekā 20 cilvēki mēģināja izveidot ķēdi, gaidot "Kluba 415" rīkotā leģionāru atceres gājiena dalībniekus.

Par nekārtībām policija pie Brīvības pieminekļa aizturēja 35 cilvēkus. Administratīvā pārkāpuma protokoli tika noformēti par pretošanos policijas darbiniekiem, par sīko huligānismu un par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā.

Šogad pašvaldība ir saņēmusi politiskās apvienības "Nacionālā spēka savienība" (NSS) iesniegto pieteikumu par 16.marta gājiena saskaņošanu. Līdzīgu gājienu 16.martā vēlas organizēt arī "Klubs 415", kas pašvaldībā savu pieteikumu par gājiena saskaņošanu iesniedzis jau pērn maijā.

Abu organizāciju pieteikumus izskatīs Rīgas domes Gājienu, mītiņu un sapulces pieteikumu izskatīšanas komisija, kuru vada Škapars. Atbilde jāsniedz ne ātrāk kā 10 dienas pirms plānotā pasākuma un ne vēlāk kā 48 stundas pirms tā.

Ja Rīgas pašvaldība saskaņos NSS pieteikto gājienu, savu pasākumu "antifašisma atbalstam" sola rīkot arī "Dzimtene - krievu nacionālā savienība", informēja tās pārstāvis Eduards Gončarovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!