"Pilsoniskās savienības" (PS) biedra Viļānu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Jura Vidiņa izteikumus par iespējamu atteikšanos ārstēt "krievu šovinistus" partijas Ētikas komisija šodien nolēma nevērtēt, pastāstīja komisijas loceklis, mediķis Mārtiņš Šics.

Kā norādīja Šics, Ētikas komisija pēc statūtiem varot skatīt jautājumus, par kuriem ir saņemti iesniegumi, bet ar šādu lūgumu komisijā neviens neesot vērsies. Turklāt bijušas šaubas, vai tas ir šīs komisijas kompetences jautājums, jo savs viedoklis būtu jāizsaka profesionāļiem - Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisijai.

"Mēs nevaram lemt par kāda sodīšanu, ja ir pārkāpts atļautais braukšanas ātrums, pirms savu vērtējumu nav devusi policija," kā piemēru minēja Šics, "tādēļ mums ir svarīgi, ko par šo jautājumu saka profesionāļi".

"Ja pie manis atnāks pacients, kuram uz ķermeņa būs tetovējums CCCP, es viņu neārstēšu. Tāpat kā tad, ja pie manis ieradīsies slimnieks un teiks: "Govoriķe po russki." Es palūgšu viņu vērsties pie cita ārsta," laikrakstam "Latvijas Avīze" bija teicis Vidiņš, "man ir pilnīgi skaidrs, ka krievu šovinistam es ārstēšanu atteiktu, izņemot gadījumus, kad ir nepieciešama steidzama operācija. Ja tad nepalīdzēs, draud kriminālatbildība."

"Manā praksē bija kāds notikums, kad slimnieci, kurai bija iestājusies akūta psihoze un kura tajā brīdī izgāza milzīgu naidu pret latviešiem, kas bija ieaudzināts vidē, kur viņa dzīvoja, aizsūtīju uz Daugavpils psihiatrisko slimnīcu. Ja šī slimniece atkal nāktu pie manis, zinu, ka viņai atteikšu. Jūtot izteiktu psiholoģisko nesaderību, man ir tiesības nosūtīt slimnieku pie cita kolēģa. Vai kāds ir parēķinājis, cik daudz ir to latviešu pacientu, kuriem jāiet pie tādiem krievu ārstiem, kas pilnībā nepārvalda valsts valodu un tāpēc nespēj iedziļināties slimnieku veselības problēmās? Vai tā nav latviešu cilvēku diskriminācija?" sacījis Vidiņš.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš pats savulaik bija mediķis, norādījis, ka izteikumi par ārstēšanas liegšanu "krievu šovinistiem" apkauno ārstu profesiju un balto halātu. Viņš ļoti negatīvi vērtē publiskajā telpā izskanējušos izteikumus par atšķirīgu latviešu un krievu ārstēšanu un uzskata, ka šī lieta jāizvērtē Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!