Foto: LETA

Partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) valde pirmdien sēdē pieņēma paziņojumu, kurā norāda, ka norobežojas no Aivara Sluča uzskatiem un izslēdz viņu no partijas, informē partijas preses sekretāre Dace Balode.

Tāpat no PS izslēgta arī Ieva Nikoleta Dāboliņa.

Savu lēmumu valde pieņēma, balstoties uz PS Ētikas komisijas atzinumu.

PS valde un Ētikas komisija uzsver, ka Sluča uzskati, kurus viņš ir paudis atkārtoti, ir nesavienojami ar partijas programmu un statūtiem. Tie ir nedemokrātiski un neētiski.

Pilsoniskās savienības valde uzsver, ka partijas programmas un darbības pamatā ir Eiropas kopīgās vērtības, kuras ir nostiprinātas Satversmē, tostarp, cilvēka cieņa, tolerance un līdztiesība. "Latvijas cilvēki ir mūsu nacionālās valsts bagātība - neatkarīgi no viņu tautības, ticības vai politiskās pārliecības," norādīts partijas paziņojumā.

Ētikas komisijai līdzās Sluča jautājumam pirmdien izskatīja arī jautājumu par Dāboliņu, jo viņa šīs dienas vēstulē PS biedru sarakstē pieļāvusi vairāku PS Ētikas kodeksa punktu pārkāpumus.

Jau vēstīts, ka ZZS valde pirmdien aicināja savus koalīcijas partnerus apvienību "Vienotība" un premjeru Dombrovski izvērtēt Kristovska (PS) privātajā sarakstē ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci pausto viedokli un tā politiskās un ekonomiskās sekas kontekstā ar Satversmē noteikto diskriminācijas aizliegumu.

Aicinājumu Kristovskim atkāpties no amata paudusi ZZS sastāvā ietilpstošā Ventspils mēra Aivara Lemberga partija "Latvijai un Ventspilij". Toties nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ārlietu ministra demisiju neatbalstīs, taču aicina "Vienotību" "nepiemērot dubultstandartus" un vērtēt Kristovska saraksti.

Kā ziņots, opozīcija pieprasa Kristovska demisiju saistībā ar ministra privāto saraksti ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci, kas parādījusies publiskajā telpā. Saeima par šo jautājumu lems otrdien ārkārtas sēdē.

Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē. Slucis arī norāda, ka "kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu".

Kristovskis atbildi uz šo Sluča e-pastu sāk ar vārdiem: "Sveiks, Aivar! Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam." Savukārt vēstules noslēgumā Kristovskis aicina "saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru šajos jautājumos, kam nav tieša sakara ir mūsu programmu un mērķiem".

"Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība, paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu - meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā," pauž tagadējais ministrs.

Kristovska e-pasta noformējums liecina, ka tas nosūtīts ne vien Slucim, bet arī uz adresi biedri@pilsoniska-savieniba.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!