Partija "Pilsoniskā savienība" valde oficiālā vēstulē lūdz Latvijas Nacionālo radio un televīzijas padomi (NRTP) izvērtēt Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektora Edgara Kota paziņojumus saistībā ar priekšvēlēšanu raidījumiem LTV un "atklāti informēt sabiedrību par savu viedokli".

PS valde uzskata, ka Kota plāns 10. Saeimas priekšvēlēšanu raidījumiem LTV ir "netaisnīgs, nedemokrātisks un nav veidots saskaņā ar sabiedrības interesēm". Tas arī neatbilst vairākām Radio un televīzijas likuma prasībām.

PS uzskata, ka Kota piedāvātais plāns politiskajām debatēm jeb "LTV 1 priekšvēlēšanu raidījumu saturs, apjoms un ētera plāns" ir nepieņemams arī no profesionālā viedokļa un no sabiedriskās televīzijas vadītāja ētikas viedokļa, saistot šāda plāna akceptēšanu ar finansējuma piešķiršanu tieši priekšvēlēšanu laikā.

PS uzskata, ka, līdzās daudzām citām neskaidrībām, būtiskākie trūkumi LTV ģenerāldirektora plānā ir atteikšanās no tradicionālajām priekšvēlēšanu debatēm "Milžu cīņas" un šo debašu "izkaisīšana" pa dažādiem raidījumiem, kas nozīmē, ka auditorijai tiek apgrūtināta šo debašu uzklausīšana.

Tāpat auditorijai liegta iespēja novērtēt katra atsevišķa vēlēšanu apgabala deputātu kandidātus, jo šāds dalījums nav paredzēts. PS atgādina, ka šajās Saeimas vēlēšanās katrā vēlēšanu apgabalā tiek veidots pilnīgi atšķirīgs deputātu kandidātu saraksts, atsakoties no "lokomotīvēm".

PS uzskata, ka Latvijas Televīzijai kā vienam no nacionālā pasūtījuma izpildītājam pēc iespējas plaši jāatspoguļo sabiedrībā pastāvošie uzskati, arī politiskie. Kota plānā tas nav nodrošināts, norāda partija.

PS īpaši uzsver, ka Kota priekšlikums "boikotēt politiķus", ierobežojot deputātu kandidātu diskusijas tiešraidēs, pieļauj maksātspējīgāko partiju politisko reklāmu dominēšanu sabiedriskajā televīzijā, un tas ir vērtējams kā negodīga konkurence. Līdz ar to atsevišķiem politiskajiem spēkiem var tikt dota iespēja pastiprināti ietekmēt sabiedrību nevis ar savu racionālo argumentu kvalitāti, bet gan ar savu argumentu "prezentēšanas" kvantitāti maksas reklāmās.

PS aicina "demokrātiju (tautas varu) nepārvērst par plutokrātiju (naudas varu), kad ar polittehnoloģisko līdzekļu palīdzību tiek mazināta vēlētāju brīva griba un netiek nodrošināta vienlīdzīga attieksme pret visām politiskajām partijām, kas startē vēlēšanās".

Jau vēstīts, ka Kots paziņoja – LTV varētu izvērst politiķu boikotu un piedāvāt viņiem mazāk ētera laika. Iespēja, ka plānotajās LTV priekšvēlēšanu diskusijās politiķu vietā diskutēs tikai eksperti un sabiedrības pārstāvji, pastāv, ja turpmāk netiks nodrošināta LTV apsardze un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā tiks iestrādāti Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinātie grozījumi, kas liktu daļu sabiedriskā pasūtījuma naudas nodot komercmedijiem.

Iepriekš LTV paziņoja, ka naudas trūkuma dēļ neplāno rīkot atsevišķu debašu ciklu, tā vietā priekšvēlēšanu tematiku iekļaujot pašreizējos LTV raidījumos. Savukārt gatavību pārņemt "Milžu cīņas" paudusi telekompānija LNT, kuras vadītājs Andrejs Ēķis vienlaikus vada arī tautas kustību "Par labu Latviju" (PLL), kura sadarbojas ar tāda paša nosaukuma politisko partiju apvienību PLL, ko veido Tautas partija, LPP/LC un dažas reģionālās partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!