Foto: AFI
Pieci deputāti, kuri bija ievēlēti Rīgas domē (RD) no partijas "Pilsoniskā savienība"(PS) saraksta, ir izstājušies no PS un izveidojuši jaunu domes frakciju – "Demokrātiskie patrioti" (DP).

Deputāti Dāvis Stalts, Dainis Stalts, Jānis Vahers, Jānis Atis Krūmiņš un Aldis Bukovskis ir izstājušies no PS un iestājušies biedrībā "Demokrātiskie patrioti", tādēļ arī RD frakcijai ir izvēlēts minētais nosaukums. Jaunās frakcijas vadītājs Stalts skaidro, ka biedrība "Demokrātiskie patrioti" savā darbībā un nostādnēs grib atgriezties pie tām pamatvērtībām, kuras savulaik pieņēma partija "Pilsoniskā savienība" un kuras partiju apvienībā "Vienotība" pamazām tikušas nobīdītas malā.

Pašlaik PS RD frakcijā ir palikuši deviņi deputāti, no kuriem trīs: Juris Viņķelis, Māris Puriņš un Tālis Veismanis skaidri ir pauduši atbalstu partijai "Vienotība" un ir gatavi tajā strādāt. Pārējie seši deputāti skaidro, ka ir iestājušies partijā "Pilsoniskā savienība", tādēļ būs tās biedri līdz dienai, kad partija tiks likvidēta. Daļa deputātu jau tagad ir apgalvojuši, ka pēc PS likvidēšanas iestāsies biedrībā "Demokrātiskie patrioti", bet vairāki RD deputāti un pašreizējie PS biedri apsver iespēju no politikas aiziet pavisam.

Jau vēstīts, ka daži PS biedri ir nodibinājuši biedrību "Demokrātiskie patrioti", kas pirms paredzamajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām vēlas paust savus ideālus un pievienoties kādam politiskajam spēkam.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Dāvis Stalts, advokāts Jānis Bordāns un juriste Ieva Brante jau pagājušajā nedēļā izstājās no PS, kā arī pēdējā laikā to izdarījuši un plāno paveikt vēl vairāki šīs partijas biedri. Savukārt to cilvēku, kuri iesaistīsies biedrībā "Demokrātiskie patrioti", vārdus plānots atklāt šīs nedēļas laikā.

Nule dibinātās biedrības izvirzītie mērķi un ideāli pausti jau 2008.gadā sagatavotajā manifestā, ko toreiz līdz ar PS tapšanu parakstījuši 60 inteliģences un politikas pārstāvji, tostarp Sandra Kalniete, Ģirts Valdis Kristovskis, komponists Pēteris Vasks un citi. Tomēr pašlaik jāsecina, ka PS savas izvirzītās pamatvērtības nav spējusi īstenot. Konstatētas arī lielas problēmas saistībā ar "Vienotības" izveidi un pārāk lielu varu tās vadības rokās, nepieņemama esot arī "Vienotības" vadības koķetēšana ar "Saskaņas centru", norādīja jaunās biedrības veidotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!