Foto: DELFI
Apvienībā "Vienotība" ietilpstošās partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) valde ceturtdien nolēma aicināt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (ZRP) izvērtēt Rīgas mēra Nila Ušakovu (SC) atbilstību ieņemamajam amatam saistībā ar viņa parakstīšanos par Satversmes grozījumiem par krievu valodu kā otro valsts valodu, portālu "Delfi" informēja PS preses sekretāre Dace Balode.

Ceturtdien PS valdē pieņemtajā paziņojumā uzsvērts, ka "referendums par krievu valodu kā otro valsts valodu neatbilst nacionālas valsts pamatprincipiem, kas izriet no Latvijas Republikas Satversmes 1.panta."

"Līdz ar to demokrātiskā un tiesiskā valstī valsts amatpersonai kā valsts varas pārstāvim ir pienākums būt lojālai pret Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātajām valsts pamatvērtībām un tā nevar rīkoties pret tām," uzsver PS valde. Tāpēc partijas valde aicina par pašvaldībām atbildīgo ministru Sprūdžu izvērtēt Ušakova atbilstību amatam "saistībā ar viņa rīcību, piedaloties parakstu vākšanā referenduma ierosināšanai par otrās valsts valodas statusa noteikšanu krievu valodai".

PS valde uzskata, ka "šāda nelojalitāte – vēršanās pret Satversmē nostiprinātajām valsts pamatvērtībām – valsts amatpersonai nav pieļaujama".

Savukārt Ušakovs portālam "Delfi" ar preses sekretāres Annas Kononovas starpniecību pauda, ka esot "nožēlojami redzēt no spēka, kas aizstāv rietumu demokrātiskās vērtības, tik padomisku izpratni par demokrātiju – "Tev nedrīkst būt atšķirīgs viedoklis.""

Rīgas mērs uzskata, ka demokrātiskā valstī tāda rīcība nav pieņemama. "Es labprāt dzirdētu "Vienotības" līderu viedokli par šādu klaji padomisku rīcību no PS puses," norādīja Ušakovs.

Jau vēstīts, ka Rīgas mērs un SC līderis Nils Ušakovs paziņojis, ka ir piedalījies parakstu vākšanā par Satversmes grozījumu ierosināšanu par oficiālu divvalodību Latvijā. Ušakovs to pamatoja ar vēlmi solidarizēties ar cilvēkiem, "kuri vēlas saglabāt savas pašcieņas izjūtu".

Satversmes grozījumu ierosinātāji ir biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Centrālās vēlēšanu komisijas īstenotā parakstu vākšana ilgs visu novembri. Ja par Satversmes grozījumiem parakstīsies vismaz 154 379 pilsoņi, tie nonāks Saeimā. Pirmajā nedēļā tam, lai krievu valoda būtu otra valsts valoda Latvijā, savu atbalstu paudis 11 581 pilsonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!