Foto: F64
Cilvēki ļāvušies panikai un gājuši izņemt naudu no "Swedbank" bankomātiem dažādu iemeslu dēļ, taču galvenokārt tas notika negatīvās pieredzes un nedrošības dēļ, skaidroja psiholoģe Dace Medne.

Viņa norādīja, ka negatīvā pieredze - nesen notikušais AS "Latvijas Krājbankas" krahs - ietekmē to, ka cilvēkiem ir sakāpinātas emocijas un reakcija, līdz ar to viņiem var veidoties situācijai neadekvāta reakcija. Turklāt arī plašsaziņas līdzekļos un publiskajā telpā šī negatīvā pieredze tiek vispārināta un dažādi interpretēta, tāpēc arī cilvēki pārspīlēti reaģē uz dažādām baumām.

Tāpat arī esošā ekonomiska situācija veicina to, ka cilvēkiem ir izteikta nedrošības sajūta, kas arī ietekmē reakciju uz dažādu informāciju un situācijām. Savukārt ekonomiskās situācijas dēļ neapmierinātas cilvēku vajadzības veicina bailes, kas arī ietekmē to, ka cilvēku reakcija var būt neadekvāta situācijai. Šādu reakciju ietekmē arī neuzticība, jo pirms "Latvijas Krājbankas" krīzes vairākas amatpersonas sacīja, ka situācija ir normāla.

Turklāt cilvēki mēdz rīkoties līdzīgi, tāpēc arī rindas pie bankomātiem ietekmē to, ka kāds cilvēks stāvēs rindā, jo tā dara pārējie.

Kā ziņots, svētdien no "Swedbank" izņemti vairāk nekā desmit miljoni latu, šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis. Cilvēki šo summu izņēma, reaģējot uz baumām par problēmām ar "Swedbank".

Dažviet Rīgā arī šorīt pie bankomātiem izveidojušās nelielas rindas, savukārt reģionos, kur svētdienas pēcpusdienā novērota vislielākā ažiotāža, šorīt cilvēki pie bankomātiem nepulcējas, novēroja biznesa portāls "Nozare.lv".

Savukārt vakar radītas lielākas ažiotāžas dēļ Latvijas reģionos, bet vēlāk arī Rīgā pie bankomātiem pulcējās desmitiem cilvēku. Sākotnēji garākās rindas bija pie "Swedbank" bankomātiem, bet, kad nauda no tiem bija izņemta, radās jauns baumu vilnis, un cilvēki metās arī pie pārējo banku bankomātiem.

Masu psihoze bija vērojama arī sociālajos tīklos, kur lasāmas gan baumas, gan centieni cilvēkus nomierināt. Dažs labs saspringtajā situācijā ir radis spēkus saglabāt vēsu prātu un paironizēt, piemēram, ierakstot: "Skrieniet visi uz veikaliem un pērciet apakšbikses! No pirmdienas tās vairs nekur neražos. Nekad!"

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) iesniegusi tiesā AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas pieteikumu. Konstatējot "Latvijas Krājbankā" 109 miljonu latu iztrūkumu, FKTK nolēma slēgt "Latvijas Krājbanku". Aizdomās par šo noziegumu ir apcietināts bankas prezidents Ivars Priedītis, bet vēl trīs bankas valdes locekļi un tās līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs tiek turēti aizdomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!