Foto: AFP/Scanpix
Psiholoģe Jolanta Cihanoviča paudusi pārsteigumu un sašutumu par otrdien izplatīto baznīcu līderu un dažu citu cilvēku aicinājumu aizliegt mācību grāmatas "Sociālās zinības 9. klasei" lietošanu un izņemt to no apgrozījuma, jo grāmatā ir iekļauts viņas skaidrojums par homoseksualitāti, kurā tā raksturota kā normāla parādība.

Kā uzsver autore, grāmatā teiktais nav privāts viedoklis bet gan zinātniski pierādīti fakti.

"Es varu minēt daudzas zinātniskas atsauces uz pētījumiem un psihologu asociāciju publicēto, un darīšu to, ja kādam tas interesē. Varu minēt neskaitāmus avotus, kas apgalvo, ka galvenais šķērslis dzimstības palielināšanai Latvijā ir ekonomiskā situācija valstī un nenoteiktība kopumā, nevis manis rakstītais par homoseksualitāti vai homoseksuāla orientācija kā tāda," pauž Cihanoviča.

Tāpat psiholoģe uzsver, ka baznīcas un zinātnes konflikti ir zināma un saprotama lieta, kā piemēru minot, ka zinātniekiem ir nācies cīnīties par tiesībām apgalvot, ka Zeme nav visuma centrs, un aicinājumi izslēgt Darvina evolūcijas teoriju no mācību grāmatām ir bijuši neskaitāmi. Tomēr, sabiedrībai ir jāvienojas par to, uz kādām vērtībām mēs veidojam savu valsti. Jo tieši vērtības nosaka to, kādas rīcības atzīstam par labām un vēlamām un kādas neatbalstām.

"Ja gribam bērniem mācīt būt godīgiem, ir svarīgi neierobežot viņu piekļuvi zinātniski pierādītai informācijai, lai viņi varētu iepazīt sevi un pasauli drošā, neaprobežojošā vidē un paši izdarīt savus secinājumus. Informācijas slēpšana, neatklāšana, aktīvas diskusijas trūkums noved pie tā, ka bērns neiemācās domāt. Bez attīstītas domāšanas, ar ticību vien viņš būs naivs un viegli vadāms – tātad, apdraudēts," apgalvo Cihanoviča.

Atgādinām, ka otrdien vairāku kristīgo konfesiju un draudžu līderi un nevalstisko organizāciju pārstāvji lūdz premjeram Valdim Dombrovskim (V) un izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam (ZZS) "nekavējoties aizliegt mācību grāmatas "Sociālās zinības 9. klasei" lietošanu" un izņemt to no apgrozījuma, jo grāmatā ir iekļauts psiholoģes skaidrojums par homoseksuālismu, kurā tas raksturots kā normāla parādība.

"Sociālo zinību 9.klasei" grāmatā ("Zvaigzne ABC", 2010, mācību grāmata, apstiprinājusi Izglītības un Zinātnes ministrija 2010. gadā) ir intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču, kur tiek atbildēts uz jautājumiem par homoseksualitāti. Baznīcas un nevalstisko organizāciju sašutumu izraisījuši grāmatā paustie apgalvojumi, ka "tagad ārsti uzskata homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu"; "homoseksualitāte nav slimība", "sabiedrībā ir 8-10 % homoseksuāli orientētu cilvēku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!