Foto: AFI
Pēdējā laikā traģiskus noziegumus sākuši pastrādāt gados arvien jaunāki bērni, secinājusi nodibinājuma "Centrs Dardedze" psiholoģe Laura Pirsko.

Lai arī vienu no traģiskākajiem pēdējā laika pusaudžu vardarbības gadījumiem, kādam Daugavpils pusaudzim līdz nāvei piekaujot trīs gadus jaunāku biedru, psiholoģe uzskata par ārkārtas gadījumu, Pirsko atzīst, ka bērni arvien agrākā vecumā pastrādā traģiskas lietas ne tikai attiecībā uz saviem vienaudžiem, bet arī sevi, par ko liecina fakts, ka pašnāvību mēdz izdarīt arvien jaunāki bērni.

Psiholoģe gan neuzskata, ka šīs tendences pamatā būtu kādas konkrētas mūsdienu parādības, tostarp bieži piesauktās datorspēles. "Daudzas lietas pasaulē mainās, un ir papildus faktori, kas bērnus neietekmēja, piemēram, pirms 50 vai 40 gadiem," uzsver Pirsko.

Pēc viņas domām, zināmā mērā problēmas šo noziegumu novēršanā sagādā nevienprātība attiecībā uz to, ko iesākt ar bērniem, kuri noziegumus pastrādā, nesasniedzot 14 gadu vecumu, kad iestājas kriminālatbildība.

Sava nozīme ir arī ekonomiskās situācijas ietekmē pieaugušajai spriedzei, kas cilvēkiem samazina iespējas kontrolēt savu uzvedību un draud izlauzties gan vecāku un bērnu, gan bērnu un viņu vienaudžu attiecībās. Tas gan noteikti nenozīmē, ka tā notiks ar jebkuru cilvēku, kas zaudējis darbu, bet tas ir kopējs riska faktors, viņa piebilst.

Jau ziņots, ka svētdien vienā no Daugavpils mikrorajoniem kāds 13 gadus vecs pusaudzis nežēlīgi piekāvis savu trīs gadus jaunāko biedru, kurš no gūtajiem miesas bojājumiem miris.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīga pienākumu izpildītāja Anastasija Laizāne aģentūru LETA informēja, ka 6.decembra pēcpusdienā policijas dežūrdaļā saņemta informācija par to, ka pazudis kāds nepilngadīgais.

Operatīvo meklēšanas pasākumu rezultātā ap plkst.23 policijas darbinieki atrada meklējamās personas līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm - sistām brūcēm galvā.

Aizdomās par zēna nāvīgu piekaušanu aizturēts kāds 13 gadus vecs pusaudzis. Patlaban noskaidrots, ka miesas bojājumus savam gados jaunākajam biedram viņš nodarījis bez jelkādu ieroču palīdzības.

Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze, policija turpina izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!