Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ierosina PSRS laikā iegūtos zinātniskos grādus pielīdzināt Latvijas doktoru zinātniskajiem grādiem, liecina ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē pieteiktais valdības noteikumu projekts.
Noteikumu projekts paredz pārskatāmu procedūru un skaidrus kritērijus, kas ļaus noteikt PSRS iegūta zinātniskā grāda atbilstību Latvijas Republikas doktora grādam.

IZM norāda, ka Latvijas ir iedzīvotāji, kuriem zinātniskais grāds piešķirts pēc PSRS atestācijas sistēmas un kuriem nav nodrošināta iespēja pielīdzināt zinātnisko kvalifikāciju Latvijas doktoru zinātniskajam grādam. Saskaņā ar noteikumu projektu PSRS iegūta zinātniskā grāda pielīdzināšanu veiks augstskolas promocijas padome vai Akadēmiskās informācijas centrs.

Noteikumu projekts paredz, ka pretendents iesniedz atbilstošās zinātnes nozares padomei PSRS iegūto zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu vai tā kopiju, zinātnisko darbu, par kuru piešķirts zinātniskais grāds, un šī darba kopsavilkumu latviešu valodā.

Zinātniskā darba ekspertīzes veikšanai padome apstiprina trīs recenzentus - attiecīgās padomes speciālistu un divus speciālistus no citām zinātniskajām institūcijām. Recenzenti var būt Latvijas vai ārvalstu zinātnieki, kuri ir speciālisti attiecīgajā zinātnes nozarē.

Lēmumu par pretendenta zinātniskā grāda pielīdzināšanu Latvijā doktora zinātniskajam grādam vai pielīdzināšanas atteikumu pieņem padome, pamatojoties uz recenzentu slēdzieniem un iepriekš noteiktiem kritērijiem.

Padome pieņem lēmumu, atklāti balsojot. Ja balsis sadalās līdzīgi, izšķirošā ir padomes priekšsēdētāja balss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!