Foto: DELFI

Pārdaugavā, pretī Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, krastmalas norobežojumā vēsturiski saglabājušos padomju laika simboliku – sirpi ar āmuru – pašvaldība plāno likvidēt, realizējot Mūkusalas ielas krasta pārbūvi, portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Apzinoties, ka pašreizējā situācijā kontekstā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā lielai daļai sabiedrības šādi simboli raisot pastiprinātu nepatiku, pašvaldība norāda, ka sākusi darbu, lai apzinātu savus īpašumus, kur šādi simboli atrodas. Pēc tam plānots atbildīgajām struktūrām uzdot veikt nepieciešamās darbības, lai tos likvidētu.

Domē gan atzīmē, ka šajā gadījumā runa nav par pieminekļiem vai piemiņas plāksnēm, bet gan par ēku fasādēm, tiltu margām un šāda veida objektiem.

Vaicāti, kad šis process varētu noslēgties, pašvaldībā teica, ka "šobrīd vēl precīzu simbolu apzināšanas laiku pateikt nevar, taču tas notiks tuvākajā laikā". Vienlaikus dome atturējās komentēt, kādi vēl simboli līdz šim jau apzināti.

Nolūkā izprast, cik šādu simbolu un kopumā arī pieminekļu Rīgā vispār varētu būt, portāls "Delfi" vērsās Rīgas pieminekļu aģentūrā, taču pašvaldības struktūra, kuras uzdevums ir koordi­nēt, plānot, vadīt un īstenot darbus, kas saistīti ar pie­minekļu uzskaiti, uzturēšanu un atjaunošanu, tā arī nekādus komentārus nesniedza.

Savukārt attiecībā pret Pārdaugavas krastmalas norobežojumā saglabājušos PSRS simboliku domē norāda, ka attiecīgais Mūkusalas ielas krasta pārbūves projekts jau ir izstrādāts, taču precīzs tā īstenošanas laiks šobrīd nav zināms. Konkrēta termiņa iztrūkums no pašvaldības puses tiek skaidrots ar to, ka "tas prasa nozīmīgus finanšu līdzekļus un pie to piesaistes vēl tiek strādāts".

Par konkrēto krastmalas norobežojumā atrodamo padomju simboliku portāls "Delfi" rakstīja jau 2016. gadā, tobrīd atainojot iedzīvotāju satraukumu par tur redzamo sirpi un āmuru. Atbildot uz aculiecinieku bažām, policijā toreiz norādīja, ka vispārīga ierobežojuma lietot PSRS simboliku nav.

Vēl 2016. gadā Rīgas domes Satiksmes departamentā teica, ka demontēt un pārbūvēt nožogojumu ir sarežģīti. Taču tobrīd nesen bija noslēdzies metu konkurss Mūkusalas krasta promenādes pārbūvei – to bija plānots veikt līdz 2018. gadam.

Kā vēstīts, līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā atkal uzvirmojušas idejas par atbrīvošanos no aizvien saglabājušās PSRS simbolikas. Skaļākais no šiem gadījumiem līdz šim bijis tā dēvētajā Uzvaras parkā esošais pieminekļu komplekss, par kura demontāžu, patlaban jau nolemts ne vien nacionālā, bet arī vietvaras līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!