Foto: DELFI

Izvērtējot ātro kredītu tirgu, redzams, ka 44% no bezmaksas izsniegtajiem ātrajiem kredītiem tiek pagarināti, līdz ar to par tiem tiek maksāta kredīta atdošanas termiņa pagarināšanas maksa, trešdien žurnālistus informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Viņa uzskata, ka tas varētu liecināt par nepietiekamu patērētāju maksātspējas izvērtēšanu no pakalpojumu sniedzēju puses.

PTAC apkopojis datus no 18 ātro kredītu devējiem, taču visus datus pilnībā nav iesniedzis tirgus līderis "4finance", kurš pazīstams, kā "smscredit.lv".

"Tas pie kā šobrīd strādājām ir vienotu patērētāju maksātspējas vērtēšanas kritēriju izveide un vadlīnijas godīgas komercprakses īstenošanai, tādejādi mazinot bezatbildīgas aizņemšanās veicināšanu patērētāju vidū. Lai gan līdz šim ieguldīts liels darbs gan licencēšanas sistēmas izveidē un uzraudzības darbā, redzam, ka jāturpina strādāt, lai nodrošinātu augstāku patērētāju interešu aizsardzību patērētāju kreditēšanas jomā," norādīja Vītoliņa.

Savukārt, Ekonomikas ministrijas izveidotā darba grupa, iepazīstoties ar esošo situāciju nebanku finanšu pakalpojumu tirgū un izanalizējot patērētāju tiesību aizsardzību tajā, šobrīd kā galvenās nepilnības nebanku kreditēšanas tirgū saredz nepietiekamu klientu maksātspējas vērtēšanu, nesamērīga augstas procentu likmes un citas pakalpojumu izmaksas, kā arī nepietiekamu patērētāju izpratni par uzņemtajām saistībām un iespējamajām sekām.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts informēja, ka PTAC apkopotie dati liecina, ka ātro kredītu nozare piedzīvo vāji regulētu, bet strauju izplešanos. Lai arī kopējais portfelis ir salīdzinoši neliela, tomēr ņemot vērā vidējo aizdevumu summu, problēma ir reāla un rada nopietnus riskus virknei Latvijas kredītņēmēju, kuri par salīdzinoši nelieliem aizņēmumiem var nonākt ilgtermiņa parādu slazdā.

"Lai arī, reaģējot uz valsts sektora un mediju aktivitātēm, nozare ik pārdienu nāk klājā ar jaunām pašregulācijas iniciatīvām, regulējums no valsts puses būs daudz stingrāks. Ir jāierobežo ātrās peļņas iespējas uz grūtības nonākušu cilvēku rēķina, tāpēc tiek strādāts pie stingrākām prasībām gan attiecībā uz reklāmu un mārketinga aktivitātēm, gan klientu maksātspējas izvērtēšanu. Tāpat līdzīgi kā mūsu kaimiņvalstī Lietuvā tiks noteikti arī gada procentu likmes maksimālie griesti, lai bezmaksas, kredīta dēļ cilvēki neattaptos visas savas iedzīves ūtrupē," sacīja ministrs.

PTAC nebanku sektora apkopojums par 2012.gada pirmajiem trim ceturkšņiem uzrāda, ka vislielākais patērētajiem no jauna izsniegto kredītu apjoms ir patēriņa kredīts (ap 41 miljonu latu, jeb 40%), ātrie kredīti veido 22,6 % (ap 23 miljonu latu) no izsniegtā kredīta apjoma, bet trešajā vietā ir ierindojušies kredīti pret ķīlu (19% jeb 19,6 miljonu latu).

Vērtējot klientus pēc to vecuma, vislielākais īpatsvars esot gados jauni cilvēki - 42,9% ir no 18 līdz 30 gadus veci. PTAC to skaidro ar to, ka kredītu izsniegšanā tiekot izmantots internets, ko pārsvarā lieto gados jauni cilvēki, kā arī ar to, ka ātros kredītus ir viegli saņemt (īpaši līdz 100 latiem) patērētājiem ar zemu maksātspēju.

Salīdzinot nebanku kreditēšanas sektorus pēc to maksājumu kavējuma rādītājiem redzams, ka kopējais kavēto līgumu skaits ir gana liels – 27,2%.

Līdz 15 dienām ātro kredītu atdošanu kavē 6,9%, no 16 līdz 30 dienām – 2,8 %, no 31 – 60 dienām – 3,3 %, no 61 - 90 dienām2,7 %, bet vairāk kā 90 dienu maksājumu kavējums ir 11,5% līgumu, informē PTAC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!