Foto: PantherMedia/Scanpix

Atrakcija "Jump and Fly", kurā cilvēki no pacēlāja lec uz zemē novietota piepūšamā matrača, var radīt riskus cilvēka veselībai un dzīvībai, brīdina Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

PTAC aicina šo atrakciju neizmantot, norādot, ka tās lietošanas laikā ir noticis nelaimes gadījums.

Šādu atrakciju Ventspilī jūlija izskaņā "Ghetto Games" organizētajā "GG Fest" pasākumā izmantot piedāvāja SIA "LGK Atrakcijas" un biedrība "Streetbasket", skaidro PTAC.

PTAC ir sācis lietu, kurā izskata atrakcijas atbilstību drošības prasībām. Līdz apstākļu noskaidrošanai patērētāju tiesību aizsargs ir apturējis atrakcijas lietošanu, jo centra rīcībā nav apliecinājuma, ka atrakcijā izmantotās iekārtas atbilst publisko iekārtu drošības prasībām.

Atrakcijā izmantotais pacēlājs PTAC ieskatā ir bīstama iekārta, kas paredzēta darbu veikšanai augstumā un šāda tipa pacēlājus ir aizliegts izmantot publiskos izklaides pasākumos.

Pakalpojuma sniedzējs ir atbildīgs par drošību, atgādina PTAC. Līdz ar to jebkāda apliecinājuma parakstīšana, ka klients pats apzinās riskus un uzņemas atbildību, neatbrīvo pakalpojuma sniedzēju no atbildības par nedroša pakalpojuma sniegšanu.

"LGK Atrakcijas" pārstāve Agnese Līkuma informēja, ka uzņēmuma darbinieki pirms katra lēciena instruē lēkt gribētājus par drošību.

Viņa pastāstīja, ka Ventspilī, izmantojot atrakciju, cietis kāds nepilngadīgais. "Jaunietis lēcienu bija vairākas reizes jau veicis. Pēdējā reizē lēciena brīdī jaunietis sabijās un ar rokām centās saķert izlēkšanas platformas malu. Piezemēšanās brīdī jaunietis daļēji atsitās pret pūsli un noslīdēja uz asfalta," informēja Līkuma.

Vienlaikus Līkuma norādīja – ja PTAC lems, ka atrakcija nav droša, uzņēmums to vairs nepiedāvās.

"Ghetto Games" projektu direktore Sanda Gertnere sacīja, ka minētajā nelaimes gadījumā jaunietis "LGK Atrakcijas" atrakcijā "Jump and Fly" pēc lēciena neveiksmīgi piezemējās. "Jaunietis lēcienu bija veicis vairākas reizes, taču pēdējā reizē lēciena brīdī jaunietis sabijās un ar rokām centās saķert izlēkšanas platformas malu. Tā rezultātā, piezemēšanās brīdī, jaunietis daļēji atsitās pret pūsli un noslīdēja uz asfaltu. Ar cietušo ģimeni esam regulārā saziņā un patlaban norisinās atveseļošanās process," sacīja Gertnere.

Viņa papildināja, ka "Ghetto Games" Ventspils festivālā jau vairākus gadus izmanto "LGK Atrakcijas" atrakciju "Jump and Fly". "Piedalīšanās šajā atrakcijā vienmēr notiek profesionāļu vadībā un ja lēciens notiek atkārtoti - katru reizi dalībnieks tiek noinstruēts par drošības aspektiem. Arī šajā gadījumā cietušajam, pirms piedalīšanās, tika dotas norādes kā pareizi izmantot atrakciju," sacīja Gertnere.

"Ghetto Games" projektu vadītāja atzīmēja, ka katrs dalībnieks, pirms lēciena, parakstās par to, ka uzņemas pilnu atbildību un ievēros drošības norādījumus - nepilngadīgu bērnu gadījumā, viņu vecāki parakstās. "Nekavējoties pēc nelaimes gadījuma, cietušajam jaunietim tika sniegta medicīniskā palīdzība un patlaban norisinās atveseļošanās process," sacīja Gerntere.

Viņa norādīja, ka ar "LGK Atrakcijām" sadarbojas jau vairākus gadus, kā arī vairākus gadus izmanto atrakciju "Jump and Fly" savos pasākumos. "Esam pārliecināti par "LGK Atrakcijas" profesionalitāti. Mums ļoti žēl, ka tā ir noticis un novēlam cietušajam ātru izveseļošanos," viņa uzsvēra.

Tostarp "Ghetto Games" projektu direktore sacīja, ka pašlaik PTAC izskata situāciju un, ja PTAC gala rezultātā lems, ka atrakcija nav droša publiskai lietošanai "LGK Atrakcijas" turpmāk to vairs nepiedāvās un izņems no piedāvājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!