Foto: LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ar pērnā gada nogales lēmumu aizliedzis UAB "Saurida" izplatīt un uzlicis par pienākumu izņemt no tirgus 50 litru tilpuma gāzes balonus, kas ražoti Padomju Savienībā saskaņā ar GOST tehniskajām prasībām, laisti tirgū pirms 2003.gada un nav uzpildīti Latvijā saskaņā ar pašreiz spēkā esošo normatīvo aktu prasībām.

PTAC aicina patērētājus neiegādāties "Saurida" izplatītos gāzes balonus, kas ir plaši pieejami gāzes balonu apmaiņas punktos un tirdzniecības vietās visā Latvijā. Tāpat PTAC aicina arī izplatītājus nepiedāvāt uzņēmuma pildītos gāzes balonus tirdzniecības un balonu apmaiņas punktos.

PTAC, veicot pārbaudes, ir konstatējis, ka Latvijas tirgū ir plaši pieejami un patērētājiem piedāvāti "Saurida" uzpildītie 50 litru tilpuma gāzes baloni, kas ražoti Padomju Savienībā saskaņā ar GOST tehniskajām prasībām jeb tā saucamie "sarkanie baloni" vai "GOST baloni", kas laisti tirgū pirms 2003.gada, kā arī nav uzpildīti Latvijā saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

PTAC aicina patērētājus neiegādāties šādus "Saurida" uzpildītos gāzes balonus, kā arī ziņot PTAC, ja tādus gāzes balonus redz tirdzniecībā, pa tālruni 65452558, kā arī rakstot uz e-pastu "ptac@ptac.gov.lv". Vienlaicīgi PTAC aicina arī izplatītājus nepiedāvāt Latvijas tirgū šādus gāzes balonus.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 25.augusta noteikumiem "Sašķidrinātas naftas gāzes balonu uzpildes staciju tehniskās uzraudzības kārtība" gāzes uzpildes stacijām ir izvirzītas augstas prasības balonu pārbaudēm, apkopei un uzpildīšanai, lai panāktu balonu drošu uzpildi, transportēšanu un lietošanu. Piemēram, hermētiskuma pārbaude, ventiļu pārbaude un pēc nepieciešamības to remonts vai nomaiņa, ikviena balona svēršana, lai noteiktu gāzes tilpumu.

Lai gāzes uzpildes stacijas varētu sniegt pakalpojumus, tām ir jāveic regulāras inspicēšanas par noteikumu prasību ievērošanu. Augšminētās prasības un attiecīgās darbības nodrošina, ka patērētāju rīcībā nonāk droši ekspluatējami baloni, kas ir augsta riska produkts, jo satur viegli uzliesmojošu vielu - sašķidrināto naftas gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!