Foto: Publicitātes foto
Biedrība "Brāļu kapu komiteja" un meklēšanas vienība "Leģenda" publicējusi 166 kritušo latviešu leģionāru vārdus, kuri tika atrasti 2018. gada Novgorodas apgabalā Krievijā tā sauktajā Volhovas frontē, pamestā Latviešu leģiona kapsētā.

Šis saraksts vēl nav pilnīgs, jo joprojām nav noslēgusies zinātniski vēsturiskā ekspertīze, portālam "Delfi" norādīja "Leģendas" vadītājs Tālis Ešmits. Viņš pagaidām neatklāja, vai pēc vārdu noskaidrošanas kādiem no kritušajiem leģionāriem ir atradušies arī radinieki. "Pētniecības darbs vēl nav noslēdzies, tā kā pilnīgs kritušo leģionāru saraksts vēl tiks precizēts," uzsvēra Ešmits.

Krečno kapsētā ekshumēto leģionāru saraksts pieejams šeit.

"Delfi" jau rakstīja, ka pagājušā gada augustā Novgorodas apgabalā Krievijā meklēšanas vienība "Leģenda" sadarbībā ar Brāļu kapu komiteju ekshumēja 171 Otrajā pasaules karā krituša latviešu leģionāra mirstīgās atliekas

Latviešu meklēšanas vienībai izdevās Volhovas purvos atrast Latviešu leģiona 2. brigādes štāba vietu, kurai blakus atradusies liela frontē kritušo karavīru kapsēta. Kapsēta atradusies pie sādžas Krečno, kas kopš Otrā pasaules kara ir pamesta, un šobrīd atrodas praktiski necaurejama purva vidū.

Pēc atrašanas kritušo karavīru mirstīgās atliekas tika nodotas "Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge" rīcībā un tās joprojām atrodas Krievijā. Vācu organizācijas speciālisti veic zinātniski vēsturisko ekspertīzi, un tikai tad kritušie karavīri tiks nogādāti dzimtenē. Pagaidām nav zināms, kad tas varētu notikt.

Latviešu karavīru meklēšana kļuvusi iespējama, jo ar Krieviju noslēgta vienošanās par kritušo karavīru pārapbedīšanu dzimtenē. Šī bija jau ceturtā "Leģendas" ekspedīcija bijušās latviešu karavīru cīņu vietās Krievijas rietumos.

Darbi Krečno sādžas vietā gan vēl nav pabeigti, jo vēl viena daļa no bijušās karavīru kapsētas palikusi nepārbaudīta. Šogad vasarā "Leģenda" atkal plāno doties uz Volhovas purviem turpināt ekshumācijas darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!