Foto: Reuters/Scanpix

Publiskā apspriešana bēgļu izmitināšanai nav risināma Tukuma novada pašvaldības līmenī, bet, ja Tukuma novada iedzīvotāji to vēlas risināt valsts līmenī, tad nepieciešams iniciēt likumprojekta izstrādi un tā virzību Saeimā, Tukuma novada domei skaidrojusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Priede informēja, ka dome saņēmusi VARAM atbildi uz 2015. gada 7. decembra Tukuma novada domes vēstuli un pielikumā pievienoto novada iedzīvotāju 3. decembra kolektīvo iesniegumu, kurā lūgts organizēt publisko apspriešanu jautājumā par patvēruma meklētāju izvietošanu Tukuma novada pašvaldības teritorijā.

Atbildē tiek informēts, ka ne VARAM, ne Iekšlietu ministrijas (IeM) kompetencē neietilpstot rīkot sabiedrisko apspriešanu par patvēruma meklētāju uzņemšanu konkrētās pašvaldības teritorijā. Turklāt normatīvie akti neparedz tiesības atsevišķām pašvaldībām pieņemt lēmumu par aizliegumu vai atļauju atsevišķu pašvaldību teritorijās izmitināt patvēruma meklētājus.

Vienlaikus VARAM atbildē tiek minēts, ka spēkā esošie normatīvie akti nenosaka tiesības vai pienākumus pašvaldībām rīkot publisko apspriešanu jautājumā par bēgļu izvietošanu atsevišķu pašvaldību administratīvajās teritorijās, informēja Priede.

Viņa skaidroja, ka saņemtajā vēstulē uzmanība tiek vērsta uz to, ka pērn 17. decembrī Saeima trešajā lasījumā ir pieņēmusi "Patvēruma likuma" projektu, kur 69. pantā paredzēta Saeimas un Ministru kabineta kompetence patvēruma jautājumos.

VARAM skaidroja, ka jautājumos, kas attiecas uz patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā no citām dalībvalstīm vai trešajām valstīm, reaģējot uz ārkārtēju patvēruma meklētāju pieplūdumu uz Eiropas Savienības ārējām robežām, izveidoto patvēruma meklētāju pārcelšanas vai pārmitināšanas mehānismu ietvaros, kā arī šādu mehānismu izstrādes ietvaros Ministru kabinets pieņem lēmumus un pauž Latvijas valsts nostāju (arī Eiropas Savienības institūcijās), pamatojoties uz Saeimas lēmumu.

"Ja Tukuma novada iedzīvotāji uzskata, ka jautājums par patvēruma meklētāju uzņemšanu ir jārisina valsts līmenī, tad iedzīvotājiem likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" noteiktajā kārtībā ir tiesības iniciēt likumprojekta izstrādi un virzību Saeimā jautājumā par patvēruma meklētāju izmitināšanu visā Latvijas Republikas teritorijā," teikts VARAM vēstulē.

Kā ziņots, decembrī Tukuma novada dome nolēma neskatīt 1943 iedzīvotāju ierosinājumu pēc publiskās apspriešanas par bēgļu uzņemšanu un nevērtēja akciju sabiedrības "Universal" paustās iespējas izmitināt 12 bēgļu ģimenes, šo informāciju nosūtot Ministru kabinetam.

Domē 3. decembrī bija saņemta kolektīva iesnieguma kopija, kurā lūgts Tukuma novada domi organizēt publisku apspriešanu par patvēruma meklētāju izvietošanu Tukuma novada pašvaldībā. Iesniegumu ir parakstījušas 1943 personas.

Iesniegumā pausts uzskats, ka jautājums par patvēruma meklētāju izvietošanu Latvijā nedrīkst tikt īstenots bez Latvijas iedzīvotāju vairākuma akcepta. Iesniegumā lūgts Tukuma novada domei, sadarbojoties ar paustās iniciatīvas pārstāvjiem, rīkot publisko apspriešanu, kā arī aptauju, kurā iedzīvotājiem piedāvāts atbildēt uz šādu jautājumu: "Vai Jūs esat "par" vai "pret" imigrantu izvietošanu Tukuma novada pašvaldības teritorijā?"

Dome secināja, ka bēgļu uzņemšanas jautājumi Latvijā ir saistīti ar Eiropas Padomes lēmumiem, līgumu par Eiropas Savienības darbību, un iesniegumā minētais lūgums uzskatāms par Ministru kabineta un ministriju kompetenci. Tāpēc dome kolektīvā iesnieguma kopiju nosūtījusi Ministru kabinetam izskatīšanai pēc piekritības.

Tāpat Tukuma novada dome ir veikusi saraksti ar Ekonomikas ministriju (EM) jautājumā par bēgļu izmitināšanu un atbalsta mājokļa meklēšanā sniegšanu. 3.septembrī dome nosūtīja informāciju ministrijai, sniedzot atbildi, ka pašvaldības rīcībā nav brīvu dzīvojamo telpu, kuras varētu tikt izmantotas izīrēšanai, sniedzot atbalstu mājokļa meklēšanā bēgļu statusu ieguvušām personām.

Savukārt 9. novembrī Tukuma novada dome ir pārsūtījusi EM informāciju par AS "Universal" iespējām izmitināt 12 bēgļu ģimenes jeb ap 50 cilvēku, iesniegumam pievienojot nepieciešamā finansējuma plānu. Savukārt EM atbildē informējusi, ka MK 2. decembra rīkojuma īstenošanai piešķirtais finansējums nav paredzēts AS "Universal" iesniegumā aprakstīto pasākumu realizācijai un finansēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!