Lai labāk apkarotu nelegālo nodarbinātību, no nākamās nedēļas tiks publiskoti dati par uzņēmumiem, kas nelegāli nodarbina cilvēkus.
LM portālu "Delfi" informēja, ka, sākot jau no nākamās nedēļas, Valsts darba inspekcija (VDI) paredzējusi publiskot datus par tiem uzņēmumiem, kuros atklāti nelegāli nodarbināti cilvēki.

Savukārt maijā turpināsies pērn iesāktā informatīvā kampaņa legālās nodarbinātības veicināšanai "Darba līgums strādā!".

Viens no ilgtermiņa risinājumiem nelegālās nodarbinātības mazināšanai esot arī iespēja kopīgi ar īpašu uzdevumu ministra elektroniskas pārvaldes lietas sekretariātu veidot īpašu nodarbināto personu reģistru, kurā tiktu apkopota informācija par visiem darbspējīgiem cilvēkiem.

Šāda reģistra izveide veicinātu VDI un Valsts ieņēmumu dienesta darba kvalitāti, jo, izmantojot datu bāzi, apsekojumu laikā informāciju par attiecīgo darbinieku varētu pārbaudīt nekavējoties.

Lai ierobežotu nelegālo nodarbinātību, patlaban ir arī panākta vienošanās arī par grozījumiem vairākos normatīvajos aktos, tajā skaitā likumos par valsts sociālo apdrošināšanu un par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Grozījumi noteiks darba devējiem pienākumu uzrādīt pārskatā darba ņēmēja nostrādāto stundu skaitu mēnesī, līdz ar to VID būs iespējams noteikt, vai pārskatā norādītā minimālā darba alga ir pamatota, vai pastāv "aplokšņu algas " risks.

LM arī plāno grozījumus Darba likumā, kas paredzētu veikt uzlabojumus darba laika uzskaitē, kā arī darba aizsardzībā, nosakot ģenerāluzņēmēja atbildību par nolīgtajiem apakšuzņēmējiem.

Vienlaikus šogad aktivizēsies darba devēju un sabiedrības informēšana par korektu darba tiesisko attiecību veidošanu, kā arī nereģistrētās nodarbinātības radītajām sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!