Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ceturtdien pieprasījis paskaidrojumus Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR) par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu galvaspilsētā situācijā, kad dome joprojām nav pieņēmusi saistošos noteikumus par atkritumu apsaimniekošanu pilsētā, bet publiski izskanējušas ziņas, ka Konkurences padome varētu apturēt ar A/S "Tīrīga" noslēgto privātās publiskās partnerības līguma darbību, portālu "Delfi" informēja ministra padomniece Agnese Vārpiņa.

"Rīgas dome turpina strādāt pretēji labas pārvaldības principiem un situācijā, ko radījusi ar atkritumu apsaimniekošanu, pat balansēt uz naža asmens ar savas darbības likumību," tādu viedokli paudis ministrs.

Ministra pārstāve atgādina, ka Rīgas dome jau vairākus gadus nepilda Atkritumu apsaimniekošanas likumā noteiktos pienākumus un pašvaldības spēkā esošie saistošie noteikumi neatbilst likuma prasībām. "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau vairākkārt ir norādījusi domei uz šo problēmu, diemžēl vēl vakar Rīgas domes deputāti atlika jaunu saistošo noteikumu, kas turpmāk regulētu atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, izskatīšanu," pavēstīja Vārpiņa.

Pašvaldību likuma 93.panta kartībā nosūtītā vēstulē Pūce pieprasa Burovam septiņu dienu laikā sniegt paskaidrojumus, kā arī iesniegt detalizētu krīzes, kas Rīgā var veidoties 16.septembrī, plānu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu un nodrošināšanu pilsētā pēc 15.septembra, kad būtu jāstājas spēkā līgumam ar A/S "Tīrīga".

Tāpat Pūce Burovam uzdevis, atbilstoši pašvaldības izstrādātajam un ministrijā iesniegtajam krīzes plānam, nekavējoties nodrošināt Rīgas iedzīvotājiem objektīvu un pilnvērtīgu informāciju par atkritumu apsaimniekošanas līgumu slēgšanu ar A/S "Tīrīga" situācijā, kad pašvaldība nav izdevusi jaunus saistošos noteikumus, tādējādi radot pamatotus jautājumus par šādas rīcības likumību.

Tikmēr Rīgas dome ceturtdien atkārtoti izplatījusi atgādinājumu, aicinot iedzīvotājus un uzņēmumus savlaicīgi noslēgt līgumus ar jauno atkritumu apsaimniekotāju AS „Tīrīga", jo no 15. septembra Rīgā būs jauns atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējs, kas nodrošinās vienādus nosacījumus visiem atkritumu radītājiem.

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu no 15. septembra līdzšinējie līgumi par atkritumu apsaimniekošanu vairs nebūs spēkā esoši un citiem atkritumu apsaimniekotājiem nebūs tiesiska pamata nodrošināt atkritumu izvešanu. Savukārt tiem iedzīvotājiem, kas nebūs noslēguši līgumu ar AS „Tīrīga", nebūs leģitīma pamata saņemt pakalpojumu, atgādina dome.

Pašvaldība ir sagatavojusi jaunu saistošo noteikumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu projektu, skaidro dome. Nozīmīgākās izmaiņas ir, ka tajā iedzīvotājiem ir paredzēta iespēja atkritumus izvest vienu reizi mēnesī, ja īpašumā deklarētas ne vairāk kā divas personas, vai pat reizi divos mēnešos – ja mājsaimniecība ir iesaistījusies atkritumu šķirošanā. Tāpat saistošie noteikumi nosaka arī minimālo atkritumu konteinera izmēru 0,12 kubikmetri, kas samazinās faktisko maksu par pakalpojumu tām privātmājām, kas rada mazāku atkritumu apjomu.

Līdzšinējie līgumi ar atkritumu apsaimniekotājiem beidzas 14. septembrī. Ja līdz 15. septembrim netiek pārslēgts līgums ar jauno pakalpojumu sniedzēju AS „Tīrīga", var tikt piemērots administratīvais sods par neiesaistīšanos sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā. To nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 75. pants. Uzraudzību un kontroli nodrošinās Rīgas Pašvaldības policija, brīdina dome.

Jau ziņots, ka trešdien, balsoties uz Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta viedokli, Rīgas dome atlika saistošo noteikumu izskatīšanu, kuri turpmāk regulētu atkritumu apsaimniekošanu Rīgā. Burovs paziņoja, ka saņēmis iesniegumu no Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko, kurā viņš aicina atlikt saistošo noteikumu izskatīšanu.

28.augustā notikusi pašvaldības pārstāvju un SIA "Getliņi EKO" mutvārdu viedokļa uzklausīšana, klātesot visiem Konkurences padomes (KP) locekļiem, kuri mutiski apliecinājuši, ka lēmums par pagaidu noregulējumu - piemērot aizliegumu slēgt iedzīvotājiem līgumus ar AS "Tīrīga" vai nē - sagaidāms turpmāko divu nedēļu laikā, proti, līdz 15.septembrim. "Līdz ar to uzskatām, ka saistošo noteikumu izskatīšana nav lietderīga," paudis Aļeksejenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!