Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) trešdien, 9. septembrī, pieprasījis Jūrmalas domes priekšsēdētājam Gatim Truksnim sniegt paskaidrojumus par Jūrmalas pašvaldības būvvaldes bezdarbību saistībā ar būvprojekta "Dzīvojamās mājas Nr.004 rekonstrukcija un dzīvojamās mājas Nr.005 nojaukšana Vidus prospektā 39, Jūrmalā" realizāciju, portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pūce paskaidrojumu pieprasījis, jo kopš 2013. gada 1. novembra līdz šā gada augustam Jūrmalas pašvaldības būvvalde neveica būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā paredzētās darbības un nenovērsa patvaļīgās būvniecības radītās sekas.

2013. gadā pašvaldības būvvaldes komisija apstiprināja būvprojektu un tā realizācijai izdeva būvatļauju. Tajā pašā gadā pašvaldības Pilsētplānošanas nodaļa konstatēja, ka būvdarbi šajā projektā tiek veikti ar atkāpēm. Tolaik ar atzinumu noteica, ka patvaļīgā būvniecība nekavējoties ir jāpārtrauc.

Pēcāk, 2014. gadā, atkārtotā pārbaudē pašvaldības Pilsētplānošanas nodaļa savā atzinumā konstatēja, ka būvdarbi tomēr turpinās.

"Ar pašvaldības lēmumu nolemts uzdot novērst patvaļīgās būvniecības radītās sekas, un līdz 2014. gada 1. novembrim būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā izstrādāt, saskaņot un pašvaldības Būvvaldes komisijā iesniegt izmaiņu projektu akceptēšanai," norāda VARAM.

Pērnajā gadā par to, ka pašvaldības lēmumu neizpildīja, Administratīvajā rajona tiesā tika ierosināta tiesvedība un ar tiesas lēmumu pašvaldībai tika uzdots par pienākumu divu nedēļu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas lemt par lēmuma izpildi piespiedu kārtā ar piespiedu līdzekļa palīdzību, ievērojot lēmumā paustos secinājumus attiecībā par piespiedu līdzekļa jeb naudas soda izvēli.

VARAM konstatēja, ka arī Administratīvās rajona tiesas 2019. gada 20. novembra lēmumu pašvaldība nav izpildījusi, vienlaikus nenodrošinot patvaļīgās būvniecības radīto seku novēršanu, tāpēc Truksnim jāsniedz paskaidrojums par tiesas lēmuma izpildi, īpaši paskaidrojot rīcību, kāpēc netika izvēlēts cits piespiedu līdzeklis patvaļīgās būvniecības radīto seku novēršanai.

Ministrija arī pieprasa turpmāk to informēt par Jūrmala pilsētas pašvaldības plānoto rīcību, tai skaitā informēt par termiņu, kādā patvaļīgās būvniecības radītās sekas tiks novērstas, ņemot vērā, ka būvniecības procesa tiesiskuma nodrošināšana ir pašvaldības autonomā funkcija.

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 93. panta otrajai daļai, domes priekšsēdētājam septiņu dienu laikā pēc tam, kad saņemts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pieprasījums, ir pienākums sniegt rakstveida paskaidrojumu par pieļautajiem Satversmes, likumu un Ministru kabineta noteikumu pārkāpumiem vai arī par tiesas sprieduma nepildīšanas iemesliem.

Paskaidrojuma nesniegšana noteiktā termiņā atzīstama par atteikšanos sniegt paskaidrojumu, akcentē VARAM.

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 93. panta pirmo daļu, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!