Foto: LETA

Trešdien, 11. decembrī, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ministrijas reģionālās attīstības un pašvaldību speciālistiem uzdevis izvērtēt, vai un kā ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteiktās sankcijas no amata atstādinātajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam var ietekmēt Ventspils pilsētas domes darbu, kā arī sniegt priekšlikumus, kā to novērst, ja iespējama ietekme tiek konstatēta, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Ņemot vērā ASV Finanšu ministrijas paziņojumā norādīto, ka Lembergs sistemātiski izmanto politiskās partijas un korumpētus politiķus saviem ekonomiskiem ieguvumiem un lai kontrolētu organizācijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) savu pilnvaru ietvaru robežās izvērtē iespējamo rīcību, lai norobežotu pašvaldības darbību un pārvaldību no iespējamām negatīvām sekām, teikts paziņojumā presei.

"Ventspils pilsētas iedzīvotāju interešu aizsardzība, pakalpojumu nepārtrauktība un sekmīga pašvaldības darbības nodrošināšana ir ministrijas uzmanības centrā šajā kritiskajā situācijā. Aicinu Ventspils pašvaldību pievērst īpašu vērību un skrupulozi ievērot korektus un sabiedrības interesēm atbilstošus lēmumu pieņemšanas procesus pašvaldības pārvaldē," norāda Pūce.

Vērtējot situāciju kopumā, Pūce uzsver, ka korupcija joprojām ir viens no iemesliem, kāpēc sabiedrības uzticība politiķiem ir tik zema. Korupcijas novēršanai īstenojami tālredzīgi risinājumi, ar seku apkarošanu ir par maz.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien, 10. decembrī, ir izdevis steidzamu rezolūciju vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Rezolūcijā lūgts izvērtēt ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteikto sankciju ietekmi uz Ventspils pašvaldības darbību un nepieciešamības gadījumā sniegt priekšlikumus par turpmāko rīcību. Ministru prezidents sagaida, ka Pūce izvērtējumu un priekšlikumus sniegs tuvākajā laikā.

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām – Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Lembergs atkāpies no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes locekļa amata, skaidrojot, ka nevēlas traucēt Ventspils brīvostas pārvaldes darbību un tās konkurētspēju. Vēlāk Ventspils pašvaldība ārkārtas sēdē kā savu ceturto pārstāvi darbam Ventspils brīvostas pārvaldes valdē nolēma iecelt Ventspils domes deputātu Uldi Boitmani ("Latvijai un Ventspilij").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!