Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) līdz ceturtdien paredzētajai parlamenta sēdei centīsies pārliecināt koalīcijas partnerus Saeimā atbalstīt ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā.

Pūce pauda, ka tas, kā koalīcijas partneri izvēlēsies balsot, būs redzams Saeimas sēdē ceturtdien, taču līdz tam viņš centīsies pārliecināt partijas par nepieciešamību atbalstīt ārkārtējas situācijas turpināšanu. "Man šķiet, ka tas ir manas atbildības jautājums pārliecināt," piebilda ministrs.

Ministrs noraidīja atsevišķu koalīcijas deputātu pārmetumus par valdības vilcināšanos Saeimā iesniegt attiecīgos dokumentus par ārkārtējo situāciju. "Saeimas sēde vienkārši beidzās pēc 45 minūtēm, un Valsts kanceleja nepaguva nogādāt līdz parlamentam dokumentus sēdes laikā. Nekāda nodoma kavēt nebija," teica politiķis.

Pūce uzsvēra, ka atsevišķu Jaunās konservatīvās partijas politiķu kritiskā retorika turpmākajam darbam netraucēšot. "Katrs cilvēks, visticamāk, izdara spriedumus, vadoties pats pēc sevis. Neplānoju iegrimt šajā retorikā ar kolēģiem Saeimā," pauda ministrs, apšaubot, ka šāda komunikācija spēj veicināt labu sadarbību starp partneriem.

Vaicāts, kas notiks, ja Saeima ceturtdien nobalsos pret ārkārtējas situācijas ieviešanu, Pūce norādīja, ka tas ir interesants jautājums, uz kuru patlaban grūti juridiski atbildēt. "Skaidrs, ka spēku zaudēs regulējums, kas noteikts, ieviešot ārkārtēju situāciju. Svarīgs jautājums, kā notiks privātpersonu apkalpošana bez noslēgtiem līgumiem," teica Pūce.

Ministrs sacīja, ka šādā gadījumā būtu jādomā par jauniem ārkārtas tipa risinājumiem. "Ar ārkārtējās situācijas noteikšanu tika iedots saprātīgs laiks līdz patstāvīga regulējuma pieņemšanai. Līdz tam būtu nelietderīgi atcelt ārkārtējo situāciju," uzsvēra politiķis.

Pūce piekrita, ka, ja Saeima nobalsos pret ārkārtējo situāciju, tad nākamajā brīdī pēc tam faktiski atkritumus Rīgā neviens neizvedīs. "Tā ir teorētiska situācija, kuras risinājumam man pagaidām nav priekšlikumu," atzina ministrs, uzsverot, ka tam patlaban nav juridiska risinājuma.

"Esmu pārliecināts, ka arī šajā situācijā mēs risinājumu atradīsim, bet es labāk izvēlētos, lai man šāds uzdevums nebūtu dots," teica Pūce.

Jau ziņots, ka no 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu vienošanos par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu publiskās-privātās partnerības ietvaros ar SIA "CREB Rīga", kuru izveidoja divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt Konkurences padome (KP), pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien neatbalstīja rīkojuma projektu par ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanu Rīgā.

Galīgais lēmums vēl jāpieņem Saeimai, kuras kompetencē ir lemt par ārkārtējās situācijas pamatotību pēc tam, kad tādu jau izsludinājusi valdība. Ja Saeimas lēmums būs negatīvs, attiecīgais valdības lēmums zaudēs spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiks atcelti.

KP pārstāvis komisijā skaidroja, ka situācija ir atrisinājusies, atkritumi ir izvesti, līdz ar to ārkārtējai situācijai patlaban nav pamata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Anda Ozola lūdza deputātus apstiprināt ārkārtējo situāciju, ņemot vērā jautājumu par spēkā neesošiem atkritumu apsaimniekošanas līgumiem.

Nonākot līdz balsojumam par sagatavoto rīkojuma projektu, deputātu balsis sadalījās vienādi - pieci parlamentārieši balsoja par rīkojuma projektu, bet pieci - pret. Arī pēc atkārtota balsojuma rezultāts nemainījās.

Pret rīkojuma projektu balsoja partijas "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti.

Par rīkojuma projektu balsis atdeva "Attīstībai/Par!", partiju apvienības "Jaunā vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī partijas "Saskaņa" deputāti. Vairāki "Saskaņas" deputāti gan sēdes laikā komisijas telpu pametuši.

Par ārkārtēju situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā ceturtdien lems Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!