Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lietā par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" maksas autostāvvietas mēneša abonementa izmantošanu piemērojis naudas sodu bijušajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP), bijušajam Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājam Edvīnam Balševicam un bijušajam Rīgas domes deputātam Andrim Bačkuram (LA).

KNAB pabeidzis pārbaudi saistībā ar publiski izskanējušajiem paziņojumiem par iespējamiem pārkāpumiem SIA "Rīgas satiksme" maksas autostāvvietu mēneša abonementu izmantošanā.

Birojs konstatējis, ka trīs amatpersonas – bijušais ministrs Pūce, Balševics un Bačkurs – nav ievērojušas likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Pārbaudes laikā KNAB secināja, ka toreizējās Rīgas domes amatpersonas Balševics un Bačkurs nodeva trešajai personai – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Pūcem, bezatlīdzības izmantošanai Rīgas domei piederošu mantu – SIA "Rīgas satiksme" maksas autostāvvietu mēneša abonementu.

Tādējādi Rīgas domes amatpersonas rīkojās neatbilstoši ar pašvaldībai piederošu mantu un savā darbībā neievēroja likumā noteiktos ierobežojumus valsts amatpersonām, norāda KNAB.

Savukārt Pūce, pieņemot dāvanu – izmantojot Rīgas domei piederošo maksas autostāvvietu mēneša abonementu -, prettiesiski guva sev labumu un pārkāpa valsts amatpersonai noteiktos dāvanu pieņemšanas ierobežojumus.

KNAB par minētā likuma normu neievērošanu Pūci, Balševicu un Bačkuru saucis pie administratīvās atbildības un piemērojis naudas sodus.

Naudas sodu apmērs patlaban netiek atklāts. Birojs norāda, ka ar pilnu informāciju par pieņemtajiem lēmumiem minētajās administratīvā pārkāpuma lietās varēs iepazīties KNAB tīmekļa vietnē pēc tam, kad šie lēmumi būs stājušies spēkā.

Par biroja pieminētajā likumā valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā var piemērot 70 līdz 700 eiro lielu naudas sodu. Tāpat birojs var noteikt valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem.

Pūce patlaban ir Saeimas deputāts, Bačkurs ir partijas "Latvijas attīstībai" valdes loceklis. Savukārt Balševics joprojām ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs un iepriekš vienlaikus vadīja arī Rīgas domes pagaidu administrāciju.

Jau ziņots, ka Pūce novembrī paziņoja par atkāpšanos no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata.

Pūce no ministra amata nolēma atkāpties pēc tam, kad publiski sameloja, ka nav izmantojis vai nopietni lūdzis partijas biedriem sarūpēt viņam Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi.

Pūces bijušais partijas biedrs Māris Mičerevskis pērn novembrī publiski paziņoja, ka Pūce viņam prasījis sagādāt Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi, taču Pūce sākumā taisnojās, ka tas esot bijis tikai joks.

Nākamajā dienā Pūce tomēr atzina, ka tas nav bijis joks, un ka viņš ir samelojis un tādā veidā pieļāvis kļūdu, par kuru viņam tagad kauns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!