Foto: LETA

Līdzšinējais Romas katoļu baznīcas pāvests Benedikts XVI bija labā līmenī, cerams, ka arī nākamais atradīsies, turklāt tas, visticamāk, būs no tā dēvētajiem "vecajiem kontinentiem", kuros katoliskajai baznīcai ir senas tradīcijas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats.

Pēc viņa teiktā, jaunais pāvests varētu būt no Dienvidamerikas, bet tumšādainam pāvestam katoliskā baznīca nav gatava.

"Es domāju, ka Āfrika vēl zināmā mērā kristietības ziņā ir jauns kontinents" un pāvests "būs no kādiem veciem kontinentiem," sacīja kardināls.

Viņa vērtējumā, Benedikts XVI bijis "labā līmenī" un audiencēs "piecās, sešās valodās sarunājies".

Pujats pauda pārliecību, ka līdz lieldienām baznīca atradīs jaunu pāvestu.

Viņš pauda uzskatu, ka jaunais pāvests nāks no grupas lielvalstu kardinālu, domājams, no Latīņamerikas, bez tam nav izslēgts, ka Polija arī izvirzīs savu kandidātu, jo tur ir liela grupa kardinālu.

Tāpat Pujats kā iespējamo pāvesta amata pretendentu minēja Vatikāna "štats sekretāru", ko pats Benedikts XVI izvirzījis.

Nākamais pāvests, "cerams, ka būs izcila personība", sacīja Pujats, piebilstot, ka, viņaprāt, izvirzīsies konservatīvs kandidāts.

Jau vēstīts, ka Benedikts XVI pirmdien paziņoja par atkāpšanos no amata cienījamā vecuma un veselības stāvokļa dēļ. Viņš amatā būs līdz 28.februāra pulksten 20. 

Pats Pujats jau ir sasniedzis 80 gadu vecumu un katoļu baznīcas likumi liedz viņam piedalīties jauna pāvesta vēlēšnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!