Foto: LETA

Zolitūdes traģēdijas cēloņi nav tikai tehniski, dziļākie cēloņi meklējumi cilvēku morāles pasaulē, pirmdien Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē teica Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats.

"Kas ir cilvēku Dievs - nauda vai kas cits," viņš retoriski vaicāja. Pēc garīdznieka teiktā, pasaule arvien vairāk zaudē savu ideālu - Dievu, taču tikai ticība var garantēt normālu un laimīgu dzīvi.

Pujats norādīja, ka Zolitūdes traģēdijā cietušajiem lielāko mierinājumu var sniegt ticība Dievam un dvēseles nemirstībai.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka neticīgam cilvēkam ir bīstami dzīvot. "Dzīvē galvenās krustceles ir tās, kur šķiras cilvēku ticības un morāles ceļi," sacīja kardināls.

"Izskatās, ka uz šīm krustcelēm atrodas arī visa mūsu lielā Eiropas Savienība," viņš klāstīja, vēršot uzmanību uz homoseksuālisma jautājumiem.

"Skarbi teikts, bet pat tādi režīmi kā hitlerisms un staļinisms neiedrošinājās pederastiju pacelt valsts politikas līmenī," uzsvēra Pujats, piebilstot, ka arī Latvijā to atbalstot pat atsevišķi Saeimas deputāti.

Pujatam novirzoties no tēmas, komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL) aicināja viņu atcerēties, ka komisijas ievirze ir Zolitūdes traģēdija.

"Graujot normālu ģimeni, tiek grauti ģimenes, dzimtas, patriotisma jēdzieni," runu noslēdza Pujats, piebilstot, ka ir cilvēks "no malas" un citos jautājumos neesot iedziļinājies.

Vēlāk deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) vaicāja Pujatam, vai geji nokļūst ellē. Pujats uzsvēra, ka rīcības normas visiem ir zināmas, taču viņš nevienu netiesājot.

Savukārt deputāts Kārlis Krēsliņš (NA) aicināja ieklausīties kardināla teiktajā un pievērst uzmanību morāles jautājumiem. "Normatīvos aktus mēs varam ražot simtiem, vienmēr būs cilvēki, kas tos apies," viņš atzina.

Jau vēstīts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Komisijas pirmie secinājumi un cita informācija pieejama mājaslapā zolitude.saeima.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!