Foto: LETA
Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība) Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku Visvaldi Puķīti nolēmis sodīt ar disciplinārsodu - algas samazināšanu.

Tieslietu ministrs pieņēmis lēmumu sodīt Puķīti ar disciplinārsodu - uz sešiem mēnešiem samazināt mēneša amatalgu par 20%, papildus uzdodot šajā laika periodā pilnībā novērst disciplinārlietas izskatīšanas gaitā konstatētos trūkumus, aģentūru BNS informēja ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Lietā konstatēts, ka IeVP priekšnieks nav pilnībā nodrošinājis kontroli pār grāmatvedības uzskaites organizācijas atbilstību normatīvā regulējuma prasībām, līdz ar to nenodrošinot savlaicīgu, saprotamu un pārskatāmu IeVP grāmatvedības uzskaiti.

Lietā tika konstatēti arī pārkāpumi, kas saistīti ar efektīvas iekšējās kontroles un darba organizācijas nenodrošināšanu IeVP.

Puķīte aģentūrai BNS teica, ka ar prieku atgriežoties darbā, taču vēloties saņemt oficiālu ministra lēmumu un kā jurists izvērtēšot tā pareizību. IeVP priekšnieks ir arī gatavs novērst ministrijas norādītos trūkumus.

Jau ziņots, ka Puķītes disciplinārlietas izskatīšana bija uz laiku apturēta, jo 17.jūnijā viņš iesniedza slimības lapu un nevarēja sniegt paskaidrojumus. Jūnija sākumā toreizējais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") ierosināja vēl vienu disciplinārlietu pret Puķīti.

Šādu lēmumu Štokenbergs pieņēma, ņemot vērā, ka Puķīte nav nodrošinājis kontroli pār iepirkumu procedūru atbilstību likumiem un Ieslodzījuma vietu pārvaldē īstenotās būvniecības atbilstību un rīkojies ar valsts finanšu līdzekļiem nelietderīgi.

Dienesta komisiju, lai veiktu pārbaudi Ieslodzījuma vietu pārvaldē par 2011.gada janvārī veikto iepirkumu likumību, Tieslietu ministrija izveidoja 23.martā. 1.jūnija ziņojumā komisija norādīja uz vairākos iepirkumos konstatētajiem pārkāpumiem, kā arī nepilnībām budžeta plānošanā.

Jaunā disciplinārlieta tika pievienota iepriekš ierosinātajai, un Puķīte uz izmeklēšanas laiku tika atstādināts no amata.

Pirmo disciplinārlietu pret Puķīti Štokenbergs ierosināja par iespējamo pārkāpumu, nenodrošinot IeVP grāmatvedības uzskaiti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, neizveidojot IeVP efektīvu iekšējās kontroles sistēmu un rīkojoties nelietderīgi ar valsts finanšu līdzekļiem. Disciplinārlieta ierosināta pēc Valsts kontroles sniegtā atzinuma, kurā neesot gūta pārliecība par Rīgas Centrālcietuma pārskatā uzrādīto grāmatvedības datu pilnīgumu un precizitāti.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Puķītem tiek pārmesta nepietiekama padoto uzraudzība, kā dēļ Valsts kontrole konstatējusi rupjus finanšu pārkāpumus Rīgas Centrālcietuma grāmatvedībā, savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norādījusi uz rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Par šiem pārkāpumiem Puķīte ir bijis informēts, bet nav reaģējis.

Puķīte esot arī akceptējis nelikumīgu iepirkumu Cēsu audzināšanas iestādes jaunā korpusa būvniecībā, kā dēļ būvniecība varētu nesaņemt Norvēģijas valdības finansējumu, kā bija paredzēts.

Ziņots arī, ka saistībā ar pārkāpumiem iepirkumu jomā disciplinārsodus šogad saņēmušas septiņas augstas IeVP amatpersonas.

Puķīti IeVP priekšnieka amatā apstiprināja 2007.gada maijā pēc tam, kad viņu par labāko kandidātu atzina Tieslietu ministrijas izveidotā komisija, kas savukārt viņu ieteica toreizējam tieslietu ministram Gaidim Bērziņam, kurš arī pašlaik ir tieslietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!