Vairāk nekā simts Bopalas katastrofu pārcietušo dosies gājienā uz Deli, lai pieprasītu kompensāciju un piesārņotās zemes satīrīšanu.
Šī ir jau otrā reize, kad 1984.gadā Indijas pilsētā Bopalā notikušās katastrofas upuri dosies 800 kilometru garā gājienā uz Indijas galvaspilsētu. Gājiens ir ieplānots februārī.

Starptautiskās kampaņas par taisnīgumu Bopalā pārstāvis Šalini Šarma sacīja, ka ceļa mērošana aizņems aptuveni mēnesi.

1984.gadā naktī uz 3.decembrī notikušajā indīgas gāzes noplūdē no ķimikāliju rūpnīcas Bopalā bojā gāja 3500 cilvēki.

Piecu tonnu indīgā metilizocianāta noplūde no kompānijas pesticīdu rūpnīcas Indijas pilsētā Bopalā bija viena no traģiskākajām pasaules rūpniecības katastrofām, kas tūkstošiem cilvēku izraisīja slimības uz mūžu.

Kopš 1984.gada 3.decembra negadījuma miruši vēl vairāki tūkstoši cilvēku. Kopējais bojā gājušo skaits pārsniedz 20 000 cilvēku, un ar saindēšanās izraisītām slimībām sirgst vismaz 150 000 cilvēku.

Rūpnīca piederēja "Union Carbide", kas tagad ir "Dow Chemical Co." apakšuzņēmums.

Indijas mediji ziņo, ka ASV gigants "Dow Chemical" ir piedāvājis satīrīt avārijas vietu, ja Indija norakstīs kompānijas tieslietu saistības.

Taču indiešu aktīvisti apsūdz valdību, ka tā gatavojas piekrist kompānijas prasībām, cerot uz izdevīgām investīcijām.

Slēgtās rūpnīcas teritorijā atrodas aptuveni 5000 tonnu toksisku ķimikāliju, kas ir piesārņojušas zemi un gruntsūdeņus līdz piecu kilometru rādiusā.

Katastrofu pārcietušie indieši pieprasa, lai "Dow Chemical" apmaksā piesārņojuma savākšanu un cietušo veselības aprūpi, kā arī tīra ūdens piegādi reģionam un "Union Carbide" bijušā vadītāja Vorena Andersona tiesāšanu.

"Dow Chemical" apgalvo, ka visas saistības tika atrisinātas 1989.gadā, kad "Union Carbide" samaksāja 470 miljonus ASV dolārus izdzīvojušajiem un upuru ģimenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!