Foto: LETA

Rīgas domes opozīcijas deputāts Olafs Pulks (V) aicina oficiāli piedēvēt vietvārdus diviem kalniem, kas Rīgā pacēlušies, īstenojot izgāztuvju sakārtošanu, atbilstoši teritorijām, kur tie atrodas - Kleistukalns un Dreiliņkalns.

Kā informēja Pulks, ar šādu ideju kalnu nosaukumiem pie domes "Vienotības" deputātiem vērsusies rīdziniece Baiba Bicēna.

Pulks informē, ka ir nosūtījis vēstuli Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) ar aicinājumu atbalstīt abu jauno vietvārdu - Dreiliņkalns un Kleistukalns - ieviešanu galvaspilsētā.

Drīkst vai nedrīkst jaunajos kalnos atpūsties, - tik un tā kalni jau ir reāls ģeogrāfisks objekts Rīgā, tātad tiem nepieciešams nosaukums, uzskata opozicionārs.

Paziņojumā medijiem deputāts arī reflektē par nosaukumu, kurā atkritumu kalns Dreiliņos šad tad nodēvēts tautā un publiskajā telpā - "Ušakova kepka" vai "Ušakova pižiks". "Dažādi asprātīgi objektu nosaukumi ir vairākām celtnēm un pieminekļiem galvaspilsētā, tomēr visiem tiem ir arī labskanīgs nosaukums valsts valodā. Tas nepieciešams, gan cienot latviešu valodu, gan praktisku iemeslu dēļ. Iedomāsimies ziņu raidījumu, kurā diktors informētu: "Šodien darba vizītē Rīgā viesojās Viļņas pilsētas deputāti un iepazinās ar "Ušakova kepkas" izbūves darbiem." Arī apkaimē dzīvojošajiem cilvēkiem būtu svarīgi, lai pareizi un labskanīgi varētu nodēvēt kalnu, kura tuvumā viņi dzīvo. Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka vietvārdus Latvijā veido latviešu valodā atbilstoši latviešu valodas normām. Izvēlas tādus nosaukumus, kas iekļaujas latviskajā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību," paziņojumā medijiem paudis deputāts.

Ušakovs komentēja, ka, lemjot par nosaukumu piešķiršanu abiem objektiem, pašvaldība izvērtēs visus priekšlikumus kalnu oficiālajiem nosaukumiem.

Kā ziņots, Rīgā īstenoti bijušo Kleistu izgāztuves un izgāztuves Augusta Deglava ielā rekultivācijas darbi. Pašreiz to teritorijās paceļas no atkritumiem sapresēti kalni. Turpmākos piecus gadus tos aizliegts izmantot apbūvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!