Foto: DELFI
Advokāta Pāvela Rebenoka slepkavībā nav loģikas. Tā ir nejēdzīga un lec ārā no citām skaļām slepkavībām. To intervijā žurnālam "Klubs" sacījis kādreizējais Valsts Kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs, kurš šobrīd strādā privātajā biznesā. Viņš arī neskopojas ar kritiku policijas virzienā un pieļauj, ka maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības ierocis – automāts – joprojām varētu būt nomests kaut kur Meža kapos.

Taujāts par skaļo Rebenoka slepkavības lietu, Pumpurs ir tiešs: "Slepkavībā nav loģikas. Tā ir nejēdzīga un lec ārā no citām skaļām slepkavībām. Nu kamdēļ mūsdienās šāda vardarbība, noziedzniekiem pasliktinot arī savu situāciju? Nezinu, vai kļūstu vecs, bet pēdējos gados esmu ļoti kritisks pret saviem bijušajiem kolēģiem. Mani daudz kas neapmierina, pat tracina. Tomēr šajā gadījumā paļaujos uz darba profesionalitāti. Man nav zudusi pārliecība, ka šo slepkavību atklās un mēs varēsim rast atbildes uz visiem jautājumiem," intervijā žurnālā "Klubs" stāstīja Pumpurs.

Viņš uzvēra, ka slepkavība ir neparasta. Te ir iespējas, lai policisti, prokurori parādītu savu profesionalitāti.

"Ir daudz pavedienu, daudz versiju, iespējams, atstāts daudz pēdu. Ir pieejams kosmisks, neaptverams informācijas apjoms, kas ir jāapstrādā. Noziedznieki nedzīvo vakuumā. Tātad viss šis neparastums un aizdomīgums spēlē par labu izmeklēšanai," pārliecināts Pumpurs.

Viņš arī ir sacījis, ka pēc skaļās Bunkus slepkavības mēs kā sabiedrība nedrīkstējām redzēt, ka policistes iet pa zāli, kaut ko spārda.

"Nu ķirurgu mēs nerādām, kad viņš griež aklo zarnu. Tādēļ ir vienkārši mehānismi – tiek norobežota maksimālā teritorija. Tā ir aizklāta no interesējošām acīm, jo arī sliktie var skatīties. Vienai mašīnai bija jābūt vienā ielas galā, otrai – otrā galā. Lentes apkārt, un trīs dienas cilvēki strādā. Ar suņiem, droniem, visu... Ko viņi tur dara? Neviens neredz. Tad policijai ir iespēja manipulēt – to jau var darīt arī ar labiem nolūkiem," skarbs ir bijušais izmeklētājs.

Intervijā taujāts, ko tieši vajadzēja kapos meklēt, viņš vairākkārt uzsver – slepkavības ieroci.

"Kaut vai ieroci. Par mani var smieties un teikt, ka esmu prātu izkūkojis, bet esmu 100 punktu pārliecināts, ka ierocis bija kapos un varbūt vēl tagad ir. Kur ir loģika pa Rīgu pārvietoties ar kalašņikovu? Kam vajadzīgs tas dzelzs gabals, ko par 100–200 dolāriem var nopirkt. Ierocis tur bija, tam tur bija jābūt. Varbūt ierocis ir atrasts, un profesionāļi visu zina. Varbūt pat operatīvais darbinieks zina, kurš ir slepkava vai pasūtītājs?" intervijā "Klubam" sacījis Pumpurs.

Viņš arī apstiprinājis, ka pēc Bunkus slepkavības netālu no vietas, kur nodedzināja otru mašīnu, krūmos atradis vīrieša kreklu.

"Pat ja tur būtu beigts sunītis vai čuras, tās būtu jāsavāc. Mēs taču nezinām – varbūt tam ir sakars ar notikumu. Tur visu vajadzēja izlaizīt. Nu vāc mikrodaļas, velns parāvis! Ņem skoču un liec uz zemes. Un viss, kas pielīp pie skoča, ir mikrodaļas. Kas te ko brīnīties? Pēc tam zinātnieki ņem un pēta. Mūsu laikā es neļāvu šitā strādāt. Mēs nozieguma vietai uzlikām sētu, atvedām mašīnu ar prožektoriem un trīs dienas rakām. Pēc Bunkus slepkavības visu Rīgu vajadzēja aizbliezt ciet. Lai valdība uz ausīm stāv!" pārliecināts ir Pumpurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!