Lai risinātu vardarbības problēmas ģimenē, nepieciešami vienoti kritēriji vardarbības identificēšanai dažādos dienestos, kā arī vienota izpratne par iestāžu sadarbības nozīmi. To ceturtdien, piedaloties ekspertu diskusijā "Starptautiskās sieviešu dienas simtgade un vardarbība ģimenē", norādīja labklājības ministre Iveta Purne (ZZS).
"Nepieciešama aktīvāka Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, kā arī Valsts un Pašvaldības policijas sadarbība," norādīja Purne.

Labklājības ministrija (LM) vardarbības ģimenē problēmu risina savas kompetences ietvaros - sniedzot atbilstošus sociālos pakalpojumus un līdzdarbojoties Bērnu un ģimenes lietu ministrijas "Programmas vardarbības ģimenē izskaušanai" izstrādē, informēja labklājības ministres preses sekretāre Gunta Skrebele.

Kopš 2000.gada par valsts līdzekļiem tiek nodrošināta no vardarbības cietušo bērnu sociālā rehabilitācija un ik gadu palielinās budžeta līdzekļi bērnu rehabilitācijai - 2007.gadā tam tika atvēlēti 420 000 latu.

Ik gadu palielinās arī bērnu skaits, kuriem sniegta palīdzība - 2000.gadā palīdzība tika sniegta 577 bērniem institūcijās un 300 bērniem viņu dzīvesvietā, savukārt 2007.gadā - jau 952 bērniem institūcijās un 888 bērniem viņu dzīvesvietā. Arī pakalpojuma sniedzēju skaits vidēji ir saglabājies nemainīgs.

Lai uzlabotu vardarbībā cietušo bērnu sociālo rehabilitāciju, jau patlaban starpinstitūciju saskaņošanai nodots normatīvā akta projekts, kas paredz uzlabot pakalpojumu sniegšanu bērniem un palielināt iepirkuma summu, par kādu sociālās rehabilitācijas institūcijas varēs nodrošināt pakalpojumu.

Skrebele norādīja, ka būtiska nozīme vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai ir sociālajiem darbiniekiem, tāpēc tiek domāts par darbinieku motivēšanu, piemēram, ir noteikta piemaksa pie to sociālo darbinieku atalgojuma, kuri strādā ar ģimenēm ar bērniem - 124,09 lati par vienu sociālo darbinieku mēnesī.

Ar 2007.gada 1.oktobri valsts mērķdotācija piešķirta 196 sociālajiem darbiniekiem no 97 pašvaldībām. Plānots, ka 2011.gada beigās piemaksu saņems jau 345 sociālā darba speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!