Aptuveni pusei jeb 51% Latvijas iedzīvotāju pieder mobilie telefoni, taču tas ir mazāk nekā kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā - un būtiski atpaliek no vidējā mobilo telefonu izplatības līmeņa Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstīs, liecina Eiropas Komisijas (EK) pētījumā par informācijas sabiedrību Latvijā un Eiropā.
Pētījums liecina, ka mazāka mobilo telefonu izplatība iedzīvotāju vidū nekā Latvijā vēl ir tikai trijās ES kandidātvalstīs: Polijā - 42%, Bulgārijā - 31% un Rumānijā - 23% no visiem iedzīvotājiem.

Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā mobilie telefoni ir mazliet vairāk iedzīvotājiem nekā Latvijā - 53%, bet Igaunijā šis rādītājs ir visaugstākais no Baltijas valstīm un tuvojas ES dalībvalstu vidējam mobilo telefonu izplatības līmenim - 74%.

ES kandidātvalstīs savukārt vidēji 55% iedzīvotāju ir mobilais telefons, bet ES dalībvalstīs - 71% no visiem iedzīvotājiem ir mobilais telefons.

Visaugstākā mobilo telefonu izplatība iedzīvotāju vidū ir Luksemburgā - 81% no visiem iedzīvotājiem pieder mobilais telefons, mazliet zemāka mobilo telefonu izplatība ir Austrijā - 79%, Zviedrijā - 78%.

Savukārt ASV mobilie telefoni ir tikai 56% iedzīvotāju, kas tiek skaidrots ar sarežģīto norēķināšanos par mobilo telefonu lietošanu, kā arī telefonu augstajām izmaksām.

Pētījumā apkopota situācija valstīs šā gada sākumā, tajā piedalījās ES dalībvalstis un kandidātvalstis, kā arī ASV un Šveice.

Latvijā darbojas divi mobilo sakaru operatori "Latvijas Mobilais telefons" un "Tele2".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!