Foto: Saeimas administrācija

Sešu mēnešu laikā, kopš Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) reģistrēja pirmās divas iniciatīvas un pērnā gada 15. novembrī tika sākta oficiāla parakstu vākšana par 13. Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanu, vietnē "latvija.lv" savākti 47 456 paraksti, noskaidroja portāls "Delfi".

Parakstu vākšana par šo iniciatīvu, kurai laika gaitā pievienoti vēl citi ierosinātāji, ilgs līdz šī gada 14. novembrim, un, lai jautājuma izlemšana tiktu nodota tautai, gada laikā kopumā jāsavāc 154 865 paraksti. Tādējādi var lēst, ka vismaz interneta vietnē pagaidām nav savākta pat trešdaļa (51 621) nepieciešamo parakstu.

Parakstu vākšana notiek arī pašvaldību parakstu vākšanas vietās – dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem. Par paraksta apliecināšanu pašvaldībās un pie notāriem jāmaksā valsts nodeva, parakstīšanās portālā "latvija.lv" vēlētājiem ir bez maksas. Informācija par šiem parakstiem tiek apkopota atsevišķi, bet aktivitāte iepriekš bijusi neliela.

"Delfi" jau ziņoja, ka janvāra vidū jeb divus mēnešus pēc parakstu vākšanas uzsākšanas internetā tika savākti vairāk nekā 44 tūkstoši parakstu. Tā bija vairāk nekā ceturtā daļa no nepieciešamā parakstu skaita, lai iniciatīvu nodotu tautas nobalsošanai. 44 000 parakstu robeža tika pārsniegta gadumijā, un kopš tā laika vienas nedēļas laikā savus parakstus pievieno vien daži simti vai pat mazāk vēlētāju, liecina "Delfi" novērotais.

Turklāt īpašas izmaiņas aktivitātē internetā nav redzamas arī pēdējo divu mēnešu laikā, kopš Latvijā Covid-19 izplatības ierobežošanas dēļ izsludināta ārkārtējā situācija. Līdz piektdienai, 13. martam, internetā bija savākti 46 311 paraksti, bet līdz 15. maijam skaits pieaudzis līdz 47 456, tātad divu mēnešu laikā par 1145 parakstiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmās nedēļas laikā pēc parakstu vākšanas sākuma pirmajās dienās ik dienu parakstījās vairāki tūkstoši vēlētāju un nedēļas laikā internetā tika savākti 36 485 paraksti. Otrajā nedēļā šis skaits pieauga līdz nedaudz vairāk nekā 40 000, kas nozīmēja četrus tūkstošus nedēļā. Tomēr jau trešajā nedēļā parakstīšanās dinamika arvien straujāk saruka, sasniedzot vien dažu simtu līmeni nedēļā pēdējā mēneša laikā.

Mēneša laikā, kopš 15. novembrī tika sākta parakstu vākšana par Saeimas atlaišanas referenduma rosināšanu, sākotnēji reģistrētajām iniciatīvas grupām – biedrībai "Varu Latvijas Tautai" un politiskai partijai "Centra partija" – tika pievienotas arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un politisko partiju apvienību "Jaunā Saskaņa", kuras CVK iesniedza līdzīgas iniciatīvas.

Satversme paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Lai izmantotu šīs tiesības, CVK jāpiereģistrē iniciatīvas grupa, kurai 12 mēnešu laikā jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas (154 865) vēlētāju paraksti.

Atbilstoši Satversmei tiesību atsaukt Saeimu vēlētāji nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits tiek savākts, jānotiek tautas nobalsošanai par šo jautājumu. Atbilstoši Satversmei, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

Parakstīties par CVK reģistrētām vēlētāju iniciatīvām iespējams elektroniski, portālā Latvija.lv, pašvaldību parakstu vākšanas vietās – dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem. Par paraksta apliecināšanu pašvaldībās un pie notāriem jāmaksā valsts nodeva, parakstīšanās portālā "Latvija.lv" vēlētājiem ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!