Atjaunoto Barklaja de Tolli pieminekli no 1.jūlija varēs apskatīt tā vēsturiskajā vietā Esplanādē, kur pieminekli eksponēs pusgadu, šajā laikā Rīgas dome arī apkopos iedzīvotāju viedokli par pieminekli.
Rīgas domes Attīstības komiteja trešdien nolēma no 1.jūlija līdz 1.janvārim eksponēt pieminekli tā vēsturiskajā vietā, informēja domes sabiedrisko attiecību nodaļa. Pieminekļa atjaunotājs privātuzņēmējs Jevgenijs Gombergs atzina, ka pieminekļa un postamenta restaurācija būs pabeigta jau pirms Jāņiem un to varēs uzstādīt 1.jūlijā.

Domes Attīstības komiteja arī uzdeva Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļai pieminekļa eksponēšanas laikā apkopot iedzīvotāju viedokli par tā atrašanos Esplanādē. Pēc iedzīvotāju viedokļa apkopošanas Attīstības departamentam būs jāsagatavo domes lēmuma projekts par tālāko pieminekļa likteni. Tā eksponēšanas laikā komiteja arī vēlas sniegt presē informāciju par de Tolli personību un arī par pieminekļa vēsturi, ka arī speciālistu viedokli par pieminekļa atjaunošanu.

Domes Kultūras komiteja neatbalstīja pieminekļa atjaunošanu, bet Pieminekļu padome savulaik atbalstījusi de Tolli pieminekļa uzstādīšanu vēsturiskajā vietā Esplanādē. Ieceri par pieminekļa uzstādīšanu kādā no Rīgas parkiem, pēc sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS datiem, pērn atbalstīja 67,9% rīdzinieku.

Gombergs par saviem līdzekļiem atjaunoja arī Pētera I pieminekli, kuru Rīgas dome pērn nolēma dāvināt Sanktpēterburgai, taču tā izlēma uzstādīt tikai pieminekļa kopiju. Par oriģināla turpmāko likteni joprojām nav skaidrības. Tāpat Gombergs vēlas atjaunot obelisku Vidzemes un Kurzemes ģenerālgubernatoram marķīzam Filipo de Pauluči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!