Foto: LETA
Rīgas pieminekļu aģentūra 30. maijā pārvietojusi uz noliktavu dzejnieka Aleksandra Puškina skulptūru Kronvalda parkā, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas pašvaldībā.

Pieminekli plāno nodot valdījumā Latvijas Mākslinieku savienībai, lai vēlāk to nodotu valdījumā Latvijas Mākslinieku savienības muzejam, ar kuru panākta konceptuāla vienošanās par skulptūras glabāšanu un turpmāku izstādīšanu.

Šāds lēmums pieņemts, jo 2009. gadā gan Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome, gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija nesaskaņoja skulptūras izvietošanu Kronvalda parkā, iesakot izvēlēties alternatīvas novietnes.

Līdz ar to skulptūra konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem.

Šā gada 3. marta Rīgas domes Pieminekļu padome pauda rekomendējošu atbalstu skulptūras pārvietošanai uz piemērotāku novietni.

Latvijas Mākslinieku savienības valdījumā skulptūru nodos pēc formālas vienošanās noslēgšanas.

Aprīļa beigās domes koalīcija vienojusies šo pieminekli pārvietot, portālam "Delfi" tobrīd pavēstīja "Kods Rīgai" domes deputāts Dāvis Stalts.

"Koalīcija ir lēmusi par labu Puškina pieminekļa pārvietošanai. Vēl tiks precizēta vieta, bet Kronvalda parkā tas vairs neatradīsies. Lēmums tiks izpildīts diezgan operatīvi, bet datums, loģiski, drošības apsvērumu dēļ netiks paziņots publiski," sacīja Stalts.

Deputātu bloks "Kods Rīgai" presei izplatītā paziņojumā iepriekš norādīja, ka Krievijas vēstniecība Aleksandra Puškina pieminekli izmanto kā maigās varas un propagandas instrumentu, jo savos darbos Aleksandrs Puškins slavināja Krievijas varu un atbalstīja to.

Turklāt, rakstnieks savas dzīves laikā nekad nav apmeklējis Rīgu un neesot izrādījis īpašu interesi par pilsētu. Maskavas domes dāvinātais piemineklis arī ticis uzstādīts nelikumīgi.

To 2009. gada 22. augustā atklāja Kronvalda parkā ar Latvijas Puškina biedrības, Krievijas vēstniecības Latvijā un Rīgas domes – konkrēti, ar bijušā, tolaik jaunievēlētā, mēra Nila Ušakova (S) – atbalstu, bet bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padomes atbalsta.

Vēlāk, 2013. gada aprīlī, ar Rīgas domes lēmumu tas pārņemts valdījumā.

Diskusijas par Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžu uzplaiksnīja jau šā gada marta sākumā.

Rīgas domes Pieminekļu padome, kas ir konsultatīva struktūra, gada sākumā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu.

To vidū parādoties tādiem sabiedrībā plaši zināmiem autoriem kā Andrejam Upītim, Aleksandram Puškinam un Annai Saksei, plašu rezonansi lēmums izpelnījās sociālajos tīklos, turklāt neizpalika arī opozīcijas politisko spēku reakcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!