Pusotra mēneša laikā kopš medību sezonas sākuma nomedīti 74 lūši, kas ir puse no atļautā medījamo dzīvnieku skaita, informēja Valsts meža dienesta (VMD) Medību daļas vadītājs Jānis Ozoliņš.

"Nomedīto dzīvnieku skaits ir liels. Pārsvarā medību veiksmi šosezon noteica sniega sega, uz kuras varēja vieglāk nolenkt lūšu pēdas. Arī Kurzemē, kur citkārt sniega nav pārāk daudz, lai veiksmīgi medītu lūšus, šosezon tam ir bijuši labi apstākļi," skaidro eksperts.

Strauji sarucis vilku medību temps - kopš pērnā jūlija vidus nomedīti 117 vilki, šīs nedēļas laikā nomedīts tikai viens pelēcis.

Ozoliņš to skaidro ar faktu, ka kopš decembra beigām aizliegtas dzinējmedības. Liegums varētu tikt atcelts, kad nokustu sniegs vai arī tā virsa piesaltu tik pietiekami, lai meža zvēri pār to varētu pārvietoties.

"Vilku arī gluži vienkārši ir mazāk nekā lūšu, tādēļ arī šādi rezultāti," stāsta Ozoliņš.

Jau ziņots, ka VMD palielinājis nomedījamo vilku skaita limitu līdz 140 dzīvniekiem. Dienesta rīkojums paredz, ka vilku medības, sasniedzot 100 dzīvnieku limitu, būs atļautas visā Latvijas teritorijā, izņemot Zemgales un Sēlijas virsmežniecības un Rīgas reģionālās virsmežniecības Dienvidu daļā.

"Tāpat aicinātu medniekus nepārbarot meža dzīvniekus. Saprāta robežās tas ir iespējams, taču bez īpašas nepieciešamības to nevajadzētu darīt - jāskatās pēc individuāliem apstākļiem," iepriekš pauda eksperts.

Kā ziņots, lūšu medību sezona sākās 1.decembrī un turpināsies līdz šā gada 31.martam - tās atļautas gandrīz visā valsts teritorijā, izņemot Latvijas centrālo daļu ap Rīgu un Zemgalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!