Foto: Reuters/Scanpix

Apmēram 10 cilvēku svētdienas vakarā sarīkoja zibakciju pie Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāles huligānismā apsūdzētās Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" atbalstam, novēroja aģentūra BNS.

Akcijas dalībnieki bija tērpušies improvizētās sejas maskās, rokās turēja plakātus "Free Pussy Riot" un garāmgājējiem dalīja ziedus. Akcija ilga nepilnas desmit minūtes un noslēdzās mierīgi. To vēroja arī daži no katedrāles iznākuši vīrieši, taču neiejaucās.

Viena no akcijas dalībniecēm Elīna Feldberga pastāstīja, ka iepriekš ar draugiem bija devusies uz grupas "Mumiy Troll" koncertu, lai vāktu parakstus petīcijai "Pussy Riot" atbalstam.

Kad viņa un divas draudzenes uzvilkušas improvizētas, no krekliņiem izveidotas sejas maskas un izvilkušas plakātus "Free Pussy Riot", viņas ielenkuši apsardzes firmas darbinieki un aizveduši uz kādu telpu, kur kopā ar policistiem viņas nopratinājuši un likuši rakstīt paskaidrojumus.

Apsargi norādījuši, ka meitenes ar parakstu vākšanu traucējot mieru un kārtību. Lai gan meitenes parakstu vākšanu bija spiestas pārtraukt jau pāris minūtes pēc tās sākšanas, apmeklētāju atbalsts bijis liels un savākti vairāk kā 10 parakstu, pastāstīja Feldberga, paužot sašutumu par apsardzes firmas rīcību.

Valsts policijas pārstāve Lita Juberte paskaidroja, ka policiju izsaukuši apsardzes darbinieki un policija tikai pārbaudījusi personu datus. Apsardzes darbinieki lūguši meitenēm paskaidrot, kāpēc viņas ieradušās ar plakātiem, un norādījuši, ka privātīpašumā tas nav atļauts.

"Neviens nav sodīts vai aizturēts," teica Juberte.

Jau vēstīts, ka Maskavas Hamovņiku rajona tiesa piektdien atzina par vainīgām huligānismā pankgrupas "Pussy Riot" trīs dalībnieces, kas izpildījušas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstu dziesmu valsts galvenajā pareizticīgo katedrālē, un piesprieda viņām divu gadu cietumsodu.

"Pussy Riot" dalībnieču notiesāšanu nosodījušas ES, ASV un vairākas Eiropas valstis, tostarp arī daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, tostarp Madonna, Pols Makartnijs un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!