Lai izslēgtu iespēju, ka Latvijas mājputni saslimst ar Krievijā vairākos reģionos uzliesmojošo putnu gripu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicinājis putnu audzētājus pastiprināti veikt drošības pasākumus fermās.
Kā informēja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktors Mareks Samohvalovs, drošības pasākumi fermās ir jāveic nepārtraukti, taču laikā, kad putnu gripa ir konstatēta kaimiņvalstī Krievijā, šos pasākumus gan lielie, gan mazie putnu audzētāji aicināti veikt pastiprināti.

Drošības pasākumi paredz nepiederošu personu neielaišanu putnu fermās, cīņu ar grauzējiem, kā arī citas aktivitātes.

Putnu gripas vīruss apstiprināts septiņos Krievijas reģionos - Altaja Republikā, Altaja novadā, Novosibirskas, Omskas, Tjumeņas, Kurgānas un Čeļabinskas apgabalos. Lai apturētu vīrusa izplatību, kopš 21.jūlija Krievijā nokauti gandrīz 130 000 putnu, bet vēl vairāk nekā 11 700 putni nobeigušies no slimības.

Krievijā ir konstatēts putnu gripas vīrusa bīstamākais paveids - H5N1, kas savulaik izraisīja pat cilvēku nāvi Āzijā. Savukārt pagājušajā nedēļā Somijas ziemeļos kaijai konstatētais putnu gripas vīruss saskaņā ar pašreizējiem izmeklējumiem nav tā bīstamākais paveids - tas ir mazpatogēns. Galīgie rezultāti gan būs zināmi trīs nedēļu laikā.

Eksperti uzskata, ka mazpatogēnus vīrusus iespējams konstatēt 30% pasaules putnu populācijas. Tomēr Eiropā uzsākti pastiprināti novērojumi, bažījoties, ka migrējošie putni varētu veicināt bīstamā putnu gripas paveida globālu izplatību.

Putnu gripas vīrusa apakštips H5N1 kopš 2003.gada Āzijā ir prasījis vairāk nekā 60 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!