Foto: LETA
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis salmonelozes uzliesmojumu Nīcas novada putnu saimniecībā "Nīckrasti", vēsta portāls "lsm.lv", atsaucoties uz "TV Kurzeme".

Fermai tuvākajās dienās nāksies likvidēt visus putnus - aptuveni divdesmit piecus tūkstošus vistu. No veikaliem un pārdošanas vietām ir izņemti arī visi konkrētās saimniecības pārtikas produkti - olas un gaļa. Uzņēmums uz nenoteiktu laiku ir apturējis darbību, tā atsāksies pēc novietnes dezinfekcijas.

Kā norādīja PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece, to, kādā veidā putnus un olas likvidēt, nolemj saimnieks. "Viņš var arī nosūtīt putnus uz kautuvi termiskajai apstrādāšanai, var arī olas realizēt, termiski apstrādājot, bet viņš var nolemt arī, ka visi putni ir jālikvidē un jānodod pārstrādes uzņēmumam likvidācijai," stāstīja Kapeniece.

PVD par salmonelozes uzliesmojumu "Nīckrastos" uzzināja pagājušajā nedēļā pēc tam, kad pats uzņēmums paškontroles laikā šo saslimšanu jau bija konstatējis. Pēc atkārtotām PVD pārbaudēm fakts apstiprinājās. "Nīckrastu" saimniece komentārus nesniedza.

Par situāciju informēta arī vietējā pašvaldība. Lai arī tiešā veidā finansiāli pašvaldība palīdzēt nevarot, kompensāciju par likvidētajiem putniem var sniegt Zemkopības ministrija pēc paša uzņēmuma lūguma. Tās apjoms esot atkarīgs no situācijas.

PVD informācija liecina, ka ik gadu Latvijā putnu novietnēs tiek atklāta salmoneloze - vidēji gadā kopumā tiekot likvidēti aptuveni 10 000 putnu. 2019.gadā 15 novietnēs likvidētas gandrīz 10 000 vistu, savukārt 2018.gadā - 17 novietnēs - 5000 vistu.

Lai nesaslimtu iedzīvotāji, PVD atgādināja, ka uzturā nevajadzētu lietot jēlas olas un jēlu gaļu - produkti ir termiski jāapstrādā, kā arī kārtīgi jāmazgā rokas pēc saskares ar mājdzīvniekiem, tajā skaitā putniem.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Nīckrasti" dibināta 1995.gadā, tas vienīgā īpašniece un patiesā labuma guvēja ir Rasma Kalna. Pērn uzņēmums strādājis ar 391 732 eiro apgrozījumu un 1652 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!