Foto: Pārtikas un veterinārais dienests

Bīstami augsta ciānūdeņražskābes daudzuma dēļ Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina uzturā nelietot Krievijas Ziemeļkaukāza republikas Dagestānas uzņēmumā "Živoi produkt" ražoto, 225 gramu burciņās fasēto "Urbeč pastu no aprikožu kauliņiem", kuras derīguma termiņš ir 2019. gada 30. novembris, informēja PVD.

Kā skaidro PVD, aprikožu kauliņu kodoli satur cianogēno glikozīdu amigdalīnu, kas, košļāšanas procesā, sadalās, kļūstot par ciānūdeņražskābi jeb cianīdu – toksisku vielu, kas var radīt nopietnas veselības problēmas.

Pirmie signāli, ka cilvēks saindējies ar cianīdu, ir reibonis, diskomforts, galvassāpes, sirdsklauves, gremošanas traucējumi, elpošanas grūtības. Smagos gadījumos var attīstīties apziņas traucējumi un pat iestāties koma.

Latvijā ievestā produkta partija nebija liela – 160 burciņas, kuras no tirdzniecības jau ir izņemtas un tiks iznīcinātas, tomēr 11 burciņas šī produkta ir pārdotas, tādēļ PVD aicina patērētājus, kuri tās iegādājušies, nelietot produktu uzturā un atgriezt izplatītājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!