Karstajā laikā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina dzīvnieku īpašniekus pievērst uzmanību lopiņiem un rūpēties, lai tie nepārkarst. PVD atgādina, gan lauksaimniecības, gan mājas dzīvniekiem ilgstoša uzturēšanās paaugstinātā temperatūrā var beigties ar nāvi.
PVD izplatītā informācija liecina, ka lauksaimniecības dzīvnieki pārkarst atklātās ganībās, bezvējā, vai karstās telpās. Mazie mājas dzīvnieki suņi un kaķi visbiežāk pārkarst ieslēgti telpās vai automašīnās.

Lai izvairītos no dzīvnieku pārskaršanas, tiem jādod pietiekami daudz vēsa dzeramā ūdens. PVD aicina neganīt govis, aitas, cūkas un zirgus karstajās pēcpusdienās, laika no pulksten 12 līdz pulksten 16. Jārūpējas, lai dzīvnieki vai patverties paēnā, kā arī, lai mītnē, kurā mājlopi tiek turēti, ir ventilācija.

Pārvedot dzīvniekus, PVD aicina tos nesablīvēt, arī telpai, kurā tie atrodas, jābūt brīvai. Vislabāk mīļdzīvniekiem – suņiem, kaķiem – guļvietas ierīkot vēsumā, piemēram, vannas istabā uz flīžu grīdas.

Gadījumā, ja dzīvnieki ir nomākti, saguruši, tiem ir nespēks, karsta āda, ātrs pulss un elpošana, var novērot muskuļu trīcēšanu un krampjus, acu un mutes gļotāda kļūst tumši sarkana vai zilgana, liecina, ka dzīvnieks iz pārkarsis. Pēc šādu simptomu novērošanas, nekavējoties jāvēršas pie vetārsta. Pārkarsušais dzīvnieks jānogādā ēnā vai vēsā, labi vēdinātā telpā. PVD iesaka pārkarsušo dzīvnieku apliet un dzirdīt ar vēsu ūdeni, kā arī liekt tam vēsa ūdens kompreses.

Vasarās lopus, kas atrodas ganībās apdraud arī dažādi asinssūcēji kukaiņi. Lai pasargātu mājdzīvniekus no asinssūcēju kukaiņu uzbrukumiem, knišļu aktīvajā periodā jūnijā dzīvniekus ganībās vajadzētu laist dienas vidū, iesaka PVD. Savukārt, ja pļavā novērojama knišļu masveida savairošanās, dzīvniekus ārā labāk nelaist.

Lai pasargātu mājdzīvniekus no asinssūcēju kukaiņu kodumiem, PVD aicina apstrādāt dzīvniekus ar repelentiem jeb līdzekļiem kaitēkļu atbaidīšanai pirms mājlopu izlaišanas ganībās. Tā kā asinssūcēji kukaiņi vislabprātāk kož ķermeņa daļās, uz kurām ir maz apmatojuma, piemēram, tesmenī, tad ieteicams iegādāties ziedes, kas ārstē tesmeņa iekaisumus. Pirms repelentu iegādāšanās noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu, jo to sastāvā var būt vielas, kuru lietošana produktīvajiem dzīvniekiem ir aizliegta.

Ja dzīvnieku smagi sakoduši asinssūcēji kukaiņi, piemēram, knišļi, tad nekavējoties mājlops jāved uz novietni vai zem nojumes un jāizsauc veterinārārsts.

Savukārt veterinārārstiem PVD iesaka ganību periodā papildināt jau esošās medikamentu rezerves ar preparātiem tūsku, aseptisku iekaisumu novēršanai, alerģijas, šoka, kolapsa novēršanai, kā arī pretdrudža, pretiekaisuma un pretsāpju iedarbībai.

PVD aicina ikvienu dzīvnieku īpašnieku būt īpaši vērīgiem un atbildīgiem šai karstajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!