Foto: LETA
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latvijā no Ēģiptes ievestajā sierāboliņa kravā nav atklājis E.coli baktēriju, informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

"PVD ir saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kuri liecina, ka Latvijā izplatītās aizdomīgās sierāboliņa sēklas nav piesārņotas ar E.coli. Paraugs tika noņemts no 2011.gada maijā importētās grieķu trigonellas jeb sierāboliņa kravas, kura nebija no aizdomīgās partijas, un testēšanas rezultāti liecina, ka krava nav piesārņota ar E.coli. Kravas ievedējs lems par tālāku kravas izmantošanu, jo krava glabājas muitas noliktavā," norādīja Joffe.

PVD šī gada 8.jūlijā no Eiropas Savienības (ES) Ātrās brīdināšanas sistēmas saņēma papildu informāciju saistībā ar aizdomīgo Ēģiptes izcelsmes sierāboliņa sēklu izplatīšanu tirdzniecības tīklā. PVD konstatēja, ka 11.maijā Latvijā ir importēta viena sierāboliņa jeb grieķu trigonellas krava. Kaut gan minētā krava nav no tās pašas partijas, par kuru ir aizdomas, ka tā ir piesārņota, tomēr, lai aizsargātu patērētāju veselību un uzņēmēju intereses, PVD nolēma laboratoriski pārbaudīt importēto sūtījumu.

PVD akcentē, ka joprojām nav tiešu pierādījumu par to, ka minētās grieķu āboliņa sēklas ir izraisījušas enterohemorāģiskās E.coli infekciju, tas ir, no tām nav bijusi izdalīta minētā baktērija.

Sēklu izņemšana no ES tirdzniecības tīkla tiek veikta, piemērojot piesardzības principu, kurš ir noteikts galvenajā pārtikas uzraudzības regulā. Turklāt 7.jūlijā ir stājies spēkā Eiropas Komisijas lēmums, saskaņā ar kuru jāizņem no tirgus un jāiznīcina visas grieķu trigonellas sēklu partijas, kuras no 2009. līdz 2011.gadam importētas no Ēģiptes.

Cilvēku skaits, kas zaudējis dzīvību enterohemorāģiskās E.coli baktērijas izraisītu veselības komplikāciju dēļ, sasniedzis jau 47, iepriekš apliecināja Vācijas veselības aizsardzības amatpersonas.

Ar E.coli baktērijas izraisītām slimībām vismaz 16 valstīs inficējušies aptuveni 3800 cilvēku, vismaz 850 saslimšanas gadījumi ir nopietni, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!