Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina Latvijas cūku audzētājus pievērst uzmanību biodrošības pasākumiem, sevišķi ievedot dzīvniekus no citām valstīm, jo Lietuvā, Panevēžas apriņķī ir noticis Klasiskā cūku mēra (KCM) slimības uzliesmojums, portālam "Delfi" pavēstīja PVD pārstāvji.

Lai arī visi slimības apkarošanas pasākumi Lietuvā tiek veikti, PVD tāpat aicina arī medību kolektīvus informēt par aizdomu gadījumiem meža cūku uzvedībā. Ja rodas aizdomas par inficēšanos ar KCM, dzīvnieku turētājus PVD lūdz par to nekavējoties informēt veterinārārstu vai attiecīgā reģiona PVD teritoriālo pārvaldi, vai zvanīt uz 112.

Slimības uzliesmojums Lietuvā skāris vienu cūku novietni ar 445 cūkām. Pēc slimības laboratorisko rezultātu apstiprināšanas, Lietuvas dienests veic visus pasākumus slimības ierobežošanai un likvidācijai, nosakot uzraudzības un aizsardzības zonu.

KMC ir ļoti lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo mājas un meža cūkas, neatkarīgi no vecuma, kurai raksturīga augsta mirstība. Slimību ierosina vīruss. Galvenais infekcijas avots ir slimās mājas un meža cūkas un cūkas – vīrusa nēsātājas, kas izdala vīrusu ārējā vidē ar urīnu, fekālijām un citiem izdalījumiem. Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar vīrusa aptraipītu vai saturošu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu, transporta līdzekļiem. Cūku slimošanas pazīmes parādās 3-9 dienas pēc inficēšanās ar KCM vīrusu, bet šis periods var ilgt līdz 1 mēnesim.

Visraksturīgākā ir akūtā slimības gaita: visu laiku ir paaugstināta ķermeņa temperatūra 40,5 – 42°C; dzīvnieki nelabprāt pārvietojas, vairāk guļ; atsakās no barības; strutojošs acs gļotādas iekaisums; gļotaini strutojošs rinīts; vemšana; caureja (fekālijas dažreiz ar asins piemaisījumu); atsevišķos gadījumos urīns tumši brūnā krāsā; uz ādas gurnu iekšpusē, vēdera, kakla un auss pamata veidojas tumši sarkani plankumi (hemorāģijas ādā), kuri nepazūd, uz tiem uzspiežot; kustību koordinācijas traucējumi; pakaļdaļas parēze; salšana (spiežas kopā); sivēnmātes abortē; izmainīta asins aina; progresējošs vārgums ar paātrinātu un apgrūtinātu elpošanu, sirds nepietiekamību; pirms nāves ķermeņa temperatūra samazinās līdz 35 – 36°C.

Ļoti svarīgi ir nepieļaut KCM izplatību no saimniecības, kurā dzīvnieki ir saslimuši ar šo slimību. Dzīvnieku īpašniekam nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam par dzīvnieku nobeigšanos vai vairāku dzīvnieku vienlaicīgas saslimšanas gadījumiem, vai jebkuru gadījumu, kas rada aizdomas par dzīvnieku saslimšanu ar KCM.

Apstiprinot diagnozi Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors nekavējoties nosaka karantīnu. Karantīna attiecas uz skarto punktu (vietu, kur atrodas infekcijas slimības skartais dzīvnieks vai ganāmpulks ); aizsardzības zonu, kura ir ne mazāk kā 3 km rādiusā ap skarto novietni; uzraudzības zonu, kura ir ne mazāk kā 10 km rādiusā ap skarto novietni.

Klasiskais cūku mēris skartajai saimniecībai, apkārtējām saimniecībām un valstij rada lielus ekonomiskos zaudējumus sakarā ar cūku likvidāciju slimības skartajās novietnēs; pasākumiem aizsardzības un uzraudzības zonā; tirdzniecības sakaru ierobežojumiem un citiem ar karantīnu saistītiem pasākumiem. Lai pasargātu valsti no KCM, tiek aizliegta dzīvu cūku, kautproduktu un cūkgaļas saturošas produkcijas ievešana no KCM skartām valstīm vai reģioniem.

Lai pasargātu saimniecību (novietni) no KCM dzīvnieku īpašniekiem svarīgi ir nepieļaut nepiederošu personu atrašanos novietnē un tās teritorijā; pie ieejām novietnē ierīkot dezinfekcijas paklājus; neievest novietnē dzīvniekus bez saskaņošanas ar apkalpojošo veterinārārstu; nodrošināt dzīvnieku kopējus ar specapģērbu un apaviem, kurus pēc darba jāatstāj novietnē uz vietas; neizbarot termiski neapstrādātas virtuves ēdienu atliekas, nepieļaut mājas cūku saskari ar meža cūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!