Latvijas kažokzvēru audzētavās labturības prasības tiek ievērotas – dzīvniekiem ir nodrošināti atbilstoši turēšanas apstākļi, pietiekamā daudzumā barība un dzeramais ūdens, kā arī tie saņem nepieciešamo veterināro aprūpi, secinājuši Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori, kuri šonedēļ Latvijas kažokzvēru audzētavās veica ārpuskārtas pārbaudes.

Pārbaudēs veterinārie inspektori pārliecinājās, ka kažokzvēri ir aprūpēti. Papildus pārbaudēm, kuras veic dzīvnieku kopēji, kažokzvērus apskata arī speciālisti - veterinārārsts un zootehniķis. Inspektori pārbaudīja arī dokumentus, kuros norādīta informācija par dzīvnieku ārstēšanu un mirstību, portālu "Delfi" informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Kažokzvēri tiek baroti ar sabalansētu, sugai atbilstošu barību un ir pieejams dzeramais ūdens.

Pārbaudēs veterinārie inspektori pārliecinājās, ka dzīvnieki tiek turēti atbilstošos būros. Ziemas apstākļos migas regulāri tiek papildinātas ar pakaišiem - salmiem, zāģu skaidām un sienu.

Lai arī daļa būru ir savu laiku nokalpojuši, tie ir bez bojājumiem, no kuriem dzīvnieki varētu izkļūt, iesprūst vai gūt savainojumus. Vairākas audzētavas nolietotos būrus pakāpeniski nomaina pret jauniem, iekārto apsildāmās dzirdināšanas iekārtas.

Apkārt kažokzvēru novietnēm ir žogi ar papildus drošības iekārtām, lai teritorijā nevarētu iekļūt savvaļas dzīvnieki vai arī, ja kāds kažokzvērs ir izkļuvis no būra, neizkļūtu no audzētavas teritorijas.

Pārbaudēs netika konstatēti slimi un ievainoti kažokzvēri, kas varētu radīt aizdomas, ka dzīvnieki netiek aprūpēti, netiek sniegta veterinārā palīdzība.

 Vasarā, kad kažokzvēru audzētavās ir liels dzīvnieku skaits un mazuļi tiek atšķirti no mātēm, PVD vēlreiz pārbaudīs audzētavas.

Šajā laikā, kad dzīvnieku blīvums audzētavās palielinās, pastāv lielāks dzīvnieku savainošanās un saslimšanas risks.

Lai gan saslimuši un miruši dzīvnieki nav uzskatāmi par pārkāpumu, kažokzvēru audzētavām ir saslimušajiem jānodrošina visa nepieciešamā veterinārā aprūpe, nepieciešamības gadījumā slimos vai savainotos dzīvniekus izmitinot atsevišķi no veselajiem, vai arī, ja dzīvnieks cieš nepanesamas sāpes, iemidzinot to.

Tāpat PVD aicina ikvienu, kuram ir pamatotas aizdomas par labturības prasību pārkāpumiem kažokzvēru audzētavās, nekavējoties informēt PVD, kas veiks ārpuskārtas pārbaudi.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā Personīga" iepriekš vēstīja: dzīvnieku tiesību aizstāvji atklājuši pārkāpumus kažokzvēru fermās.

Dzīvnieku tiesību aizstāvju rīcībā nonākušie materiāli vedināja domāt, ka Latvijas kažokzvēru audzētavās dzīvnieki netiek turēti labos apstākļos, par viņu veselību un labturību nerūpējās. Savukārt zvēru audzētāji norādīja, ka daži dzīvnieku nāves gadījumi ir iespējami, bet kopumā viņi par zvēriem rūpējas, jo pašiem audzētājiem nav izdevīgi turēt viņus neatbilstošajos apstākļos.

Televīzijas sižets saniknoja kažokzvēru audzētājus un viņi solīja par tā veidotājiem sūdzēties tiesībsargājošajās iestādēs. To pašu plānoja darīt arī dzīvnieku aizstāvji.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!