Foto: AFP/Scanpix
Zirga gaļa, kuru, iespējams, cilvēki veikalos Latvijā pirkuši kā liellopa gaļu, veselībai nav bīstama. Konkrētajā gadījumā ir runa par krāpšanos ar maldinošu marķējumu, ko nu pārbaudīs arī tiesībsargājošās iestādes, portālam "Delfi" skaidroja Pārtikas un veterinārā dienestā (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Meistere sarunā ar portālu "Delfi" skaidroja, ka zirga gaļa kā tāda ir ēdama, to, ja vien cilvēkam pašam nav aizspriedumu, var liks uz sava pusdienu šķīvja. Taču nule atklātajā gadījumā ir runa par to, ka patērētāji – pircēji veikalos – ir maldināto, jo domājuši, ka iegādājas liellopa gaļu, bet patiesībā pirkuši zirga gaļu.

PVD norādīja, ka citās valstīs, kurās uzvirmojis zirgu gaļas skandāls, runa ir par to, ka pārtikā nonākuši tādi kleperi, kuri pirms tam baroti ar cilvēkiem kaitīgiem medikamentiem. Latvijā gan par to bažīties nevajagot, pārtikā nonākusi zirgu gaļa kaitīga veselībai neesot, runa ir tikai par nepareizu tās marķēšanu. PVD pārstāve sacīja, ka veikalā, papētos gaļas izstrādājumus, var atrast iepakojumus, kuros ir norādīts – produkts satur zirga gaļu, taču gadījuma ar "Forovers" produktiem – tiem tāda marķējuma nebija.

Jaunākā PVD informācija liecina, ka zirgu gaļa konstatēta sekojošos SIA "Forevers" ražotos produktos: Doktordesa "Ekstra" (realizācijas datums 27.02.2013.); Doktordesa (realizācijas datums 18.04.2013.); Kupāti (realizācijas datums 25.02.2013.); cūku, liellopu gaļas maltā masa (realizācijas datums 23.02.2013.); liellopu gaļas maltā masa (realizācijas datums 23.02.2013.); Desa Forevers (realizācijas datums 12.03.2013.); Vīnes cīsiņi Ekspress (realizācijas datums 27.02.2013.); Gaļas maize (realizācijas datums 27.02.2013.); Tējas desa (realizācijas datums 16.04.2013.); Valmieras desa (realizācijas datums 15.03.2013.).

Produkti, kuros konstatēta zirgu gaļa, gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA "Forevers" būs jāatsauc no tirdzniecības un jāpārmarķē. Paraugi izmeklēti akreditētā "Eurofins/GfA" laboratorijā Vācijā.

To, vai notikušajā tiešām ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, būs jālemj atbildīgajām institūcijām – Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un Valsts policijai, taču PVD uzskata, ka konkrētajā gadījumā varētu runāt par krāpšanos. Pēc visas informācijas savākšanas, PVD par notikušo informēs policiju.

Protams, sākumā, lai sapratu, kas pie notikušā ir vainojams – kautuves, kuras, iespējams, apzināti zirga gaļu uzdevušas par liellopu, tālāk uzņēmumiem par to nezinot. Vai arī uzņēmumi, kuri saņēmuši zirga gaļu, vēlāk to pārformējot par liellopu. To vēl turpina skaidrot un skaidros arī likumsargi.

Zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš bilda, ka PVD būtu jānāk ar iniciatīvu par kriminālprocesa rosināšanu. Advokāts uzskata, ka šinī gadījumā varētu būt runa par Krimināllikuma pantu, kurš runā par pircēju un pasūtītāju apkrāpšanu. Kā arī pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, un nolaidību.

Valsts policijā portālam "Delfi" paskaidroja, ka pagaidām iesniegumi nav saņemti, taču visdrīzāk te darbs būs Ekonomikas policijai.

Jau vēstīts, ka vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - "Forevers" - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Pastāv bažas, ka tirgotā liellopa gaļa patiesībā bijusi zirga gaļa, un tādā veidā maldināts pircējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!